NEMA VRAĆANJA NA IZVORNI DAYTON! Izetbegović: Ako se budemo vraćali nazad, Bošnjaci će tražiti vraćanje na Republiku BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da nema vraćanja prenijetih nadležnosti entitetima, jer bi to bilo vraćanje Bosne i Hercegovine unazad.

“Nema nazad. Samo naprijed. Nikakav izvorni Dejton, nikakav Vašingtonski sporazum.

Ako se budemo vraćali, onda ćemo mi Bošnjaci tražiti da se vratimo na 1991. godinu i Republiku Bosnu i Hercegovinu”, odgovorio je Izetbegović.

On je to rekao komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će insistirati da Republici Srpskoj budu vraćene nadležnosti prenijete na državni nivo od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

Čović: Budućnost Balkana od ključnog značaja za budućnost Evrope

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je tokom panela o evropskoj budućnosti BiH, u okviru IX sastanka na visokom nivou i koji je danas u Sarajevu organizovao Međunarodni centar “Nizami Ganjavi”, rekao da su tri stvari ključne za BiH, a to su povjerenje, rizik i hrabrost.

Međutim, ukazao je na činjenicu da različita gledanja na BiH pokazuju političku nezrelost, jer se nositelji vlasti BiH nisu u stanju dogovoriti o datumu zajedničkih praznika. Također, dodao je, nisu se u stanju dogovoriti niti u vezi s vjerskim praznicima, što opet pokazuje nedostatak dovoljne hrabrosti. S tim u vezi izrazio je uvjerenje da će u naredne dvije godine podići komunikaciju na viši nivo te prenijeti je na svoje saradnike.

Napomenuo je da su prijatelji iz EU snažno otvorili vrata BiH kada su u pitanju europske integracije, ali i da sada EU ima veće prioritete od proširenja. Konstatovao je da BiH nema snage da utiče na neke globalne projekte, ali da ukoliko se opredijelimo za evropski put, onda bismo to morali staviti u  prioritet promišljanja svih politika u BiH.

Čović je izrazio uvjerenje da će BiH u narednih 15 dana dobiti upitnik Evropske komisije te istaknuo da evropski put BiH nema alternativu. Komentarišući  Dejtonski sporazum, rekao je da je Dejton donio nužno potreban mir, ali da smo nakon početnog zamaha postali zarobljenici ideja definisanih ovim sporazumom, dodavši da će teško doći do ponovnog okupljanja oko BiH.

 

 

 (Global CIR/Agencije)

Komentiraj