SKANDALOZNO SKRNAVLJENJE KUR’ANA U SARAJEVU: Redakcija Global CIR-a osuđuje atake na bilo koju vjersku zajednicu, svetu knjigu ili bogomolju!

Monstruozno uznemiravanje javnosti objavljivanjem šokantnih fotografija tzv. umjetnice iz Sarajeva na kojima su prikazane cigarete napravljene od listova muslimanske svete knjige Kur’ana, izazvalo je zgražanje javnosti i još jednom pokrenulo rasprave o granicama slobode izražavanja i shvatanja ličnih sloboda i prava.

Ovim suludim činom pomenuta je persona unijela nemir i zebnju među stanovništvo, a sve je nastavljeno nekoliko dana kasnije kada je u dvorištu jedne od sarajevskih džamija pronađen iscijepan Kur’an i to na muslimanski sveti dan petak.

Nekoliko je osnovnih razloga zbog kojih bi nadležni organi reda trebali pronaći i u skladu sa važećim zakonima sankcionisati pomenute provokatore koji svoje lične frustracije kriju iza ‘slobode govora i umjetničkog izražavanja’.

Prije svega, ono što je izazvala sporna fotografija jeste remećenje javnog reda i mira, budući da je oskrnavila nešto što milioni ljudi u BiH smatraju svetinjom. Sa druge strane dala je dodatni podstrek jačanju vjerskog ekstremizma među muslimanima te kao treće, i prvo i drugo idu u prilog onim centrima moći koji Bošnjake-muslimane zbog njihove religijske pripadnosti žele etiketirati kao nepoželjne na tlu njihove države i Evrope, kao i onima koji nastoje podijeliti ovu državu ili otcijepiti neki njen dio.

Redakcija portala Global CIR javno osuđuje atake na bilo koju vjersku knjigu ili bogomolju i poziva nadležne da obavezno istraže detalje i motive pomenutih incidenata. Lične slobode pojedinca sežu do one granice dokle ne predstavljaju prijetnju slobodama i pravima drugih ljudi. U BiH ima dovoljno mjesta za sve ljude i ubjeđenja, ali svi trebamo balansirati i dobro odvagati naše javne istupe kako ne bismo poljuljali ionako krhko međuetničko i međuvjersko povjerenje koje se polahko obnavlja.

Sama Bosna i Hercegovina je složeno i heterogeno društvo, a u sklopu bošnjačkog korpusa postoje različite ideološke i svjetonazorske razlike te se eventualni unutarnji sukob kasnije reflektuju na cijelu zajednicu. Kao medij koji je otvoreno pisao protiv svakog ekstremizma, ovaj put želimo javno osuditi provokacije čiji je osnovni cilj stvaranje podjela, novih sukoba i pogoršanje opće sigurnosne situacije u BiH.

Svaki ekstremizam  bh. javnost treba na vrijeme osuditi, pa tako i ovaj provokativni antivjerski, kako slični incidenti ne bi izazvali lančanu reakciju suprotne strane i pretvorili se u sukob bez kraja, a koji ide na ruku samo onima koji bi zauvijek željeli završiti sa Bosnom i Hercegovinom kao državom u kojoj se susreću tri najveće monoteističke religije.

(U ime redakcije Global CIR-a Amel Jašarević)

Komentiraj