UŠLI SMO U DRUGU FAZU HLADNOG RATA! Da li će Putin preko Balkana destabilizovati Evropu?

Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev šokiran je pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD i uvjeren je da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava destabilizovati Evropu, pri čemu je, kako kaže, Balkan veoma važan za Rusiju.

”Balkan je važan dio ruskih intersa. Bugarska je važna za Evropu jer je nezaobilazni faktor u regionu. Ko želi Evropu da destabilizuje pokušava to preko Balkana. To je bilo uvijek tako – Prvi svjetski rat je u tom regionu zapaljen”, rekao je Plevneliev u intervjuu bečkom dnevniku.

Na pitanje da li predstoji novi Hladni rat, Plevneliev je kazao da se radi o novoj fazi Hladnog rata. ”Plivamo u neizvjesnim vodama. Tada je Sovjetski savez gradio na osnovom povjerenju sa zapadom, i znali smo da ruski generali neće aktivirati crveno dugme za nuklearno oružje”, dodao je Plevneliev.

Prema njegovim riječima ova nova faza je opasnija od Hladnog rata i izražava uvjerenje da Putin EU vidi kao protivnika kojeg želi oslabiti. On je naglasio da je protiv labavljenja sankcija EU prema Rusiji, dodajući da Ukrajinska kriza nije riješena. Kada je riječ o novom predsjedniku SAD, on je kazao da je neprijatno iznenađen, kao nakon Brexita.

”Tramp je najavio ne samo podizanje zida prema Meksiku, već i doveo u pitanje NATO. Bio je to najgori signal koji je jedan američki predsjednik mogao uputiti”, uvjeren je Plevneliev, izrazivši nadu da će Tramp razmisliti o pojedinim predizbornim obećanjima.

Što se Turske i EU tiče, bugarski predsjednik je kazao da ne bi bilo u interesu ni Evrope, a ni Ankare da se poništi sporazum o izbjeglicama, te odbija prekid pristupnih pregovora.

”Moramo gledati na Tursku kao partnera u migrantskoj krizi. Nije rješenje Evropu zatvoriti kao srednjevijekovni dvorac. Moramo sarađivati sa čuvarima naših kapija kao što su Turska, Egipat, Libija. Turska je regionalna sila, čiji razvoj treba sagledati dugoročno. Moramo jasno govoriti o kršenju ljudskih prava, ali sa zaustavljanjem pristupnih pregovora ne bi trebalo da prenaglimo”, zaključio je Plevneliev.

Hrvatska ne može računati na pomoć SAD-a pri ‘preuređenju BiH’

Zagrebački “Jutarnji” ističe da bi na Hrvatsku mogao da utiče Trampov odnos prema NATO-u, a zatim i odnos prema Rusiji i ovom dijelu Evrope, “bez obzira na to kako ga zvali – Balkanom, jugozapadnim EU-okrajkom ili zemljama eks Jugoslavije”.

“Novi američki predsjednik – ako je suditi prema izjavama – prilično je kritičan prema NATO i modelima njegovog funkcionisanja, kao i gotovo uvredljivo indiferentan prema Evropi. Mnogo ga više zanimaju Rusija, Kina, Meksiko… Ako bude po njegovom, NATO savezu slijedi ozbiljno rekomponovanje. Na pomoć u obrani ubuduće bi mogle računati samo one zemlje koje za vojne potrebe izdvajaju dva posto BDP-a, što izričito isključuje baltičke države, za koje je Tramp već rekao da ih u slučaju napada Rusije ne bi nužno branio. Ali to znači da bi se i Hrvatska našla izvan tog kruga”, ističu oni.

Dodaje se da bi drastično povećavanje vojnih izdataka, gotovo udvostručenje u odnosu na sadašnji nivo, za svaku hrvatsku vlast predstavljalo težak, gotovo nesavladiv zadatak.

“Najavljeno relaksiranje odnosa SAD s Rusijom za Hrvatsku bi moglo značiti da regija kojoj pripadamo više neće biti poligon za razigravanje nove verzije Hladnog rata. Ali kakve konsekvence iz toga slijede? Hoće li se Amerika povući s Balkana, a Rusija svom snagom utrčati? Ili bi se odnosi bez zveckanja oružja na ovom prostoru mogli stabilizovati? Već su krenule špekulacije o novoj podijeli interesnih sfera, čak novoj Jalti, ali to je ipak prilično ishitrena konstrukcija”, navodi se u tekstu “Jutarnjeg”.

Osim toga, oni dodaju da “detant prema Rusiji, uz okretanje Amerike prema unutra, prema samoj sebi – neka vrsta ako ne baš izolacionizma, ono smanjenog intervencionizma – vjerovatno znači daHrvatska ne može računati na američku pomoć u preuređenju ovog dijela svijeta, prije svega u traženju rješenja za Bosnu i Hercegovinu”. “Amerika je ovdje godinama bila duboko umešana. Zaustavila je rat, sukobljene strane terala za mirovni sto, pomagala demokratiju. Smanjenje njene zainteresovanosti ili povlačenje otvoriće, vrlo vjerovatno, prostor za neke druge igrače. Evropska Unija je spora i ne zna šta bi. Ali Rusija i Turska znaju. Preko Balkana mogu osigurati svoju snažniju prisutnost u Evropi. Za Hrvatsku takav razvoj situacije može značiti ogromne strateške, političke i sigurnosne probleme”, piše “Jutarnji”.

Šešelj najradosniji!

Lider radikala Vojislav Šešelj izjavio je da je siguran da će novoizabrani predsjednik SAD-a Donalad Tramp doći u Srbiju, ako on pobiedi na predsjedničkim izborima.

Šešelj je za “Kurir” rekao da je od početka podržavao Trampa zato što, kaže, unosi novu nadu cijelom čovječanstvu i zato što je protiv otuđenih centara moći, globalističkih i zavjereničkih krugova.

Navodeći da je poraz Hilari Klinton na predsjedničkim izborima u SAD čist dobitak za Srbiju, lider radikala kaže da se Tramp veoma lijepo izrazio o Srbima i da nudi pregovore Rusima i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu lično.

Da će Srbija zatezati i po pitanju EU integracija svjedoče i posljednje izjave šefa srbijanske diplomatije. Naime, Ivica Dačić ponovio je danas u Torontu da Srbija želi da ide ka Evropskoj uniji, ali upozorio da na tom putu ima dosta problema, naročito uslovljavanja EU.

“Znate da želimo da idemo ka EU, ali znate i da tu ima dosta problema, naročito uslovljavanja EU koja su za nas dosta nepredvidiva, često se menjaju i veoma često se tiču naše najbolnije tačke, a to je Kosovo, odnosno našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, rekao je Dačić na prijemu u Konzulatu Srbije u Torontu.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naveo da je za Srbiju bitno i da nalazi što više prijatelja u svijetu, ali i da sačuva prijatelje koje do sada ima. “To znači da ne smemo na račun puta u EU da kvarimo naše odnose sa nekim našim tradicionalnim prijateljima, kao što su Rusija i Kina, jer nas oni podržavaju u UN u vezi sa Kosovom”, dodao je Dačić.

Treba ipak sačekati prve vanjskopolitičke poteze novoizabranog američkog predsjednika, ali je već očito da na Balkanu i cijeloj Evropi već sada pušu drugačiji vjetrovi.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj