MANJINSKIM STRANKAMA PET MINISTARSTAVA: Crna Gora dobila novu vladu!

Najbitnije resore pokrivat će kadrovi iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Tako će ministar vanjskih poslova biti Srđan Darmanović, dosadašnji veleposlanik Crne Gore u Washingtonu, ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić, dosadašnji čelnik parlamentarnog odbora za sigurnost, dok će ministar pravosuđa i potpredsjednik vlade biti Zoran Pažin, koji je bio i dosadašnji ministar pravosuđa.

Manjinske stranke dobile su pet mjesta u novoj vladi. Marija Vučinović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) bit će i dalje ministrica bez portfelja, kao i u prethodnoj vladi.

Izboru vlade u crnogorskom parlamentu nije prisustvovao niti jedan od 39 zastupnika opozicije, koji su najavili bojkot sve dok državno tužilaštvo ne okonča istragu o planiranim terorističkim napadima 16. oktobra na institucije i planiranju likvidacije premijera Mila Đukanovića. Vlada je dobila podršku 42 zastupnika u parlamentu odnosno potrebnu većinu.

“Ruka pravde mora stići sve koji su namjeravali da na brutalan način udare u temelje države”, poručio je predstavljajući sastav vlade mandatar Marković, navodeći da će “nova izvršna vlast podržati rasvjetljavanje detalja u vezi sa događajima tokom izbornog dana”.

“Opredijeljenost ove vlade je nedvosmislena – vidimo Crnu Goru kao članicu NATO i EU”, kazao je Marković.

Novi crnogorski premijer do sada je u vladi Mila Đukanovića obavljao dužnost potpredsjednika vlade za politički sustav i potpredsjednik je vladajuće Demokratske partije socijalista. On je rekao da će veću pažnju posvetiti intenziviranju odnosa sa susjedima, s EU, sa SAD i Kinom, a nastojat će prevladati nerazumijevanje u odnosima s Rusijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj