NJEMAČKI PREDSJEDNIK ZABRINUT RASTOM DESNICE: Gauck predlaže “pauzu” u širenju EU

Njemački predsjednik Joachim Gauck predložio je da Evropska unija napravi pauzu u daljem širenju bloka od (trenutno) 28 država. Prijedlog je obrazložio potrebom da „sve članice Unije razmotre šta žele postići i kojom brzinom“, ali i strahom od „rasta populizma koji je doveo Donalda Trumpa do pobjede na predsjedničkim izborima u SAD“.

U intervjuu za Welt am Sonntag, Gauck, star 78 godina, pohvalio je dostignuća EU, ali i upozorio da se mora paziti kojom se brzinom ona širi. – Ponekad smo bili toliko brzi da nas građani nisu mogli ili nisu željeli slijediti. To me jako brine – naveo je. Gauck je govorio u vrijeme kada je desnica na Zapadu u usponu, jašući na krilima populizma, ekonomske krize i straha od izbjeglica i migranata.

Uz Brexit, Trumpa, uspjeh desničarskog kandidata na unutarstranačkim izborima u Francuskoj, Francoisa Fillona, koji je do nogu potukao umjerenjaka Alaina Juppea, samo su neki od događaja koji brinu establišment Unije. Fillon će protiv sebe imati još radikalniju Marine Le Pen.

U Austriji rastu šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima krajnjeg desničara Norberta Hofera iz Narodne stranke, koji je deklarirani antievropljanin. Gaucku, inače, mandat ističe početkom slijedeće godine.

(Global CIRAgencije)

Komentiraj