PODIJELJEN NA DVA DIJELA: Sirijska arapska armija za jedan dan presjekla istočni Halep

Jedinice Sirijske arapske armije (SAA) tokom nedjeljnog popodneva, preuzele su kontrolu nad gradskim četvrtima Al Sakhur i Džabal Badro i tako presjekle istočni Halep na dva dijela. Predvođene Tigrovim snagama i uz podršku palestinskih dobrovoljaca iz organizacije Liva al Kuds, jedinice Sirijske vojske za samo jedan dan ostvarili su ogroman napredak u čišćenju istočnog Halepa od preostalihekstremista.

Iako su se već pojavile mape kontrole koje pokazuju da je teritorija istočnog Halepa podijeljena na dva dijela, žestoke borbe vode se neprekidno na više frontova širom preostalih teritorija pod kontrolom terorista u Halepa , ali teroristi ni na jednom ne uspijevaju da održe liniju fronta duže vrijeme.

Pro-ekstremistički mediji izvještavaju da je “pobunjenička koalicija” u strateškom povlačenju i da se očekuje kontra napad u narednim satima. Jedinice SAA su, takođe, izvršile i snažan napad na četvrti Džandul i Baden na sjeveru grada i uspjele da preuzmu kontrolu nad “pobunjeničkim” teritorijama koje se graniče sa kurdskim snagama.

Kako navode lokalni aktivisti, teroristi se sada u velikoj žurbi povlače iz sjeverne enklave, pokušavajući da se probiju kroz vatrenu liniju koja dijeli njihovu teritoriju na dva dijela, tako da se ubrzo očekuje kompletno “čišćenje” ovog dijela grada od terorističko-pobunjeničkih snaga. Prema posljednjim informacijama, oni su već u potpunosti napustili četvrti Bustan Paša i Hajdarija. Prema izvještajima sirijske vojske, u proteklih 48 sati više od 2.000 civila koji su bili zarobljeni minskim zamkama, uspjelo je da napusti grad.

U subotu su SAA i kurdske jedinice zauzele nekoliko sela sa zapada u pravcu Al Baba i natjerale jedinice Islamske države na povlačenje prema svom uporištu. Predvođeni Republikanskom gardom, sirijsko-kurdske snage osvojile su i nekoliko brda koja im omogućavaju da nastave svoj prodor prema Al Babu, i sada se nalaze pred radarskom bazom koja je smještena na obodu grada.

Ovim prodorom uspjeli su i da “presjeku” teritoriju DAIŠ-a, čime je dio terorističkih jedinica ostao zarobljen na dijelu teritorije u okruženju SAA, Kurda i pro-turskih snaga.

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj