GENERALNO POSPREMANJE U SDA: Da li je ‘kvartet’ državnih poslanika odsvirao svoje?

Nakon Senada Šepića, koji je zbog vlastitih političkih stavova odnedavno u otvorenoj konfrontaciji s liderom partije Bakirom Izetbegovićem, u SDA je prije nekoliko dana otvoren i drugi front, ovoga puta prema još jednom državnom poslaniku, Sadiku Ahmetoviću.

Slučajno ili ne, ali upravo Ahmetović i Šepić, uz Šemsudina Mehmedovića i Salku Sokolovića, čine kvartet državnih poslanika SDA koji su još u septembru prošle godine uputili otvoreno pismo Izetbegoviću u kojem su ga pozvali na potpunu unutrašnju demokratizaciju stranke.

Šta se nakon toga dešavalo, manje-više je poznato, no tek posljednji događaji (obračun sa Šepićem te smjena Ahmetovića sa čela OO SDA Srebrenica i opomena pred isključenje iz stranke) upućuju na to da je posrijedi početak čistke ili, u blažoj varijatni, raščišćavanja odnosa unutar SDA.

Sam Ahmetović ne želi da bilo šta prejudicira dok ne održi sastanak s Izetbegovićem, koji je, kako je istakao, zakazan prije ovoga što se izdešavalo.

Da stvari nisu uopće jednostavne, odnosno da Ahmetović i dalje uživa veliku podršku među članstvom u Srebrenici, potvrđuje i jučerašnja reakcija pet od sedam novoizabranih odbornika SDA u ovom gradu, koji su dali punu podršku Ahmetoviću, te smijenjenom odborniku Aliji Tabakoviću, pozvavši Predsjedništvo SDA da se što prije očituje “o ovom sramnom činu”.

Šepić je jučer za “Nezavisne” ponovio da je stranci neophodna reforma i demokratizacija.

“Umjesto da podnesu ostavke ili budu smijenjeni oni koji su izgubili na izborima, kao što je slučaj u Srebrenici i regiji, takvi gubitnici sankcioniraju i prebacuju krivicu na druge, obračunavaju se s onima kojima je narod dao povjerenje na izborima. To uništava SDA i zato sam zatražio da Izetbegović raspiše poštene izbore po principu jedan čovjek jedan glas“, podsjeća Šepić.

Šemsudin Mehmedović, treći od četvorice poslanika s crne liste, kaže da ne može komentarisati nešto što neko drugi radi ili ima namjeru da radi. “To je pitanje za rukovodstvo SDA, da li je to čistka ili nešto drugo. Ali ja mislim da su to potezi pogubni za budućnost SDA”, poručuje Mehmedović.

Sam Izetbegović jučer je kratko poručio da svuda ima unutarstranačkih problema i neslaganja. “Sve ćemo to riješiti”, rekao je kratko novinarima u Sarajevu.

“Nezavisne” su jučer u više navrata pokušavale da stupe u kontakt s Amirom Zukićem, generalnim sekretarom SDA, ali on nije odgovarao na naše pozive, kao ni Edin Ramić, jedan od potpredsjednika SDA, kojem se spočitava da stoji iza Ahmetovićeve smjene. Na pozive nisu odgovorili ni potpredsjednici Šefik Džaferović i Safet Softić.

 

(Global CIR/Nezavisne.com)

Komentiraj