MENTALNO ZDRAVLJE JOŠ UVIJEK TABOO TEMA: Nervni slomovi poznatih ličnosti

Američki reper Kanje Vest je već nekoliko dana na psihijatrijskom odjeljenu jedne bolnice u Kaliforniji, njegovo stanje i dalje je nepromijenjeno, a on je samo jedna u nizu poznatih ličnosti koje nisu izdržale pritisak slave.

Reper je prošlog ponedjeljka hitno hospitalizovan zbog akutne psihoze i paranoje nastale usljed “dehidracije i nedostatka sna”. “Kanje se trudi što prije da ozdravi, ali stvari ne teku po planu. Doktori još ne mogu da ga puste na kućno liječenje, jer njegovo mentalno stanje još nije stabilizovano. Paranoja ga je slomila”, rekao je izvor bilzak reperu i dodao da se Kim Kardašijan ne odvaja od supruga.

Iako ne bi trebalo da bude tako, mentalno zdravlje još je tabu tema. Slavne ličnosti moraju više nego obični ljudi da vode računa o svakoj riječi, pokretu i gestu jer ih budno oko javnosti prati gotovo svuda. Zbog toga trenuci kada poznate ličnost izgube živce pred kamerama su zaista rijetki, ali spektakularni.

Pjevačica Britni Spirs akterka je najimpresivnijeg javnog nervnog sloma. Paparaci su pjevačicu snimili kako u jednoj tattoo radnji brije sama sebi glavu, a potom su zabilježili i još nekoliko njenih javnih ispada. Njen igrački i pjevački debakl na dodjeli MTV video nagrada u Las Vegasu bio je tema koja se danima prepričavala. Nakon toga, pjevačica se povukla iz javnog života, a sada se čini da je težak period ostavila iza sebe.

Sličan napad je imala i poznata britanska manekenka Kara Delevinj, koja je i progovorila javno o svojoj bolesti. “Mislim da sam samu sebe toliko forsirala da sam došla do trenutka kada sam doživjela psihički slom. Bila sam totalno suicidalna. Nisam više željela da živim. Mislila sam kako sam potpuno sama. Shvatila sam i koliko sam srećna i koliko divnu porodicu i divne prijatelje imam, ali to nije bilo važno, željela sam da me svijet proguta i ništa mi se nije činilo boljim od smrti”, rekla je Delevinjova.

Ispad Toma Kruza u jednoj televizijskoj emisiji po svim standardima spada u kategoriju najbizarnijeg. Glumac je gostovao kod Opre, u emisiji s milionskim auditorijumom, gdje je podijelio radosnu vijest da je zaljubljen u Kejti Holms, a potom je, u naletu oduševljenja, nekoliko puta ozbiljno prodrmusao voditeljku. Međutim, to mu nije bilo dovoljno nego je ustao, popeo se na kauč na kojem je sjedio i počeo da skače uzvikujući da je zaljubljen. Opra je ostala zatečena, a auditorijum se ludo zabavio.

Kortni Lov je prvi javni ozbiljniji ispad zabilježila 1995. godine, kada je na crvenom tepihu dodjele MTV nagrada gađala Madonu nasumičnim predmetima, dok je Madona davala intervju uživo. Onda se pojavila u emisiji kod Dejvida Letermena u toplesu. Javno je prozivala kćerku na Twitteru nakon što je na sudu drugi put izgubila starateljstvo nad njom.

Trenutak kada je Šon Pen u naletu ljubomore izgubio živce i bijes iskalio na tadašnjoj supruzi Madoni nije se desio pred televizijskim kamerama. Uprkos tome, njegov upad u Madoninu kuću, vezivanje i višečasovno maltretiranje pop pjevačice bila je udarna vijest svih svjetskih tabloida. Pen je tada konzumirao velike količine alkohola, što je podsticalo njegovu nasilnu prirodu. Danas ovaj glumac vodi uzorniji život.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj