(VIDEO) MILITANTI IZ HALEPPA NE ŽELE SE PREDATI: Situacija za njih sve teža, 80.000 civila na sigurnom nakon akcija SAA

Unatoč znatnim gubicima na istoku Haleppa, militanti poručuju kako će se nastaviti boriti. No, opstanak u Haleppu im je ugrožen – sirijska vojska u svega nekoliko dana preuzela je kontrolu nad više gradskih četvrti, a militanti su izgubili – ovisno o izvoru – između trećine i polovine teritorija na istoku grada.

Zadnje informacije govore kako je vojska preuzela kontrolu nad gradskom četvrti Sheikh Saeed na južnom rubu pobunjeničke zone, no, opozicijski izvori govore kako se na tom prostoru i dalje vode borbe.

Pojedini izvori navode kako je vojska uhitila i podvrgla ispitivanju stotine osoba koje bježe prema zapadnim, relativno sigurnijim, sektorima grada, no, sirijski vojni izvor odbacuje te tvrdnje te ističe kako se nisu dogodila nikakva uhićenja nego se osobe bez identiteta prebacuje na prostor specijalne zone gdje se nalaze i drugi civili.

Zapovjednik militantne skupine Fastaqim, Zakaria Malahifji, rekao je u razgovoru za Reuters kako militanti odbacuju bilo kakvu mogućnost predaje.

Sirijska akcija dobro isplanirana, 80.000 civila je slobodno!

Proboj sirijske vojske u istočni Halep ove nedjelje omogućio je da se humanitarna pomoć dostavi desetinama hiljada civila, a oko 80.000 civila koji su se nalazili pod kontrolom militanata sada su na oslobođenom području, navodi se u izjavi ruskog ministarstva odbrane.

– Tokom zadnjih nekoliko dana dobro isplanirana i pažljiva akcija sirijske vojske rezultirala je radikalnim napretkom. Polovina teritorija kojeg su na istoku Haleppa držali militanti sada je de fakto oslobođena – rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov.

 

– Najvažnije je to da je više od 80.000 Sirijaca, uključujući i desetine hiljada dece, sada oslobođeno. Mnogi od njih napokon su dobili hranu, vodu i medicinsku pomoć u humanitarnim centrima koje je postavila Rusija. Ti civili koristili su se od strane raznih terorista kao ljudski štit – naveo je.

Emotivan susret sirijskog vojnika sa porodicom nakon oslobođenja Hanano distrikta (VIDEO)

Nakon četiri godine rata i razdvojenosti, sirijski vojnik je napokon mogao  vidjeti svoju porodicu nakon oslobođenja Hanano distrikta, predgrađa Haleppa. Njegova rodbina je tamo bila zarobljena četiri godine.

Potresne scene pratile su takođe izlazak stotina ljudi iz dijelova grada Haleppa pod kontrolom terorističkih formacija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj