RASPOREDILI VOJNE BRODOVE PORED KRIMA! Putin poručio: “Rusija nastavlja demokratskim putem”

Ratni brodovi ruske crnomorske flote zauzeli su položaje na zapadnoj krimskoj obali u sklopu potpore zračnim obrambenim snagama kao odgovor na početak ukrajinskoga pokusnog ispaljivanja projektila u blizini, objavila je novinska agencija RIA u četvrtak.

Kijev je počeo dvodnevno pokusno ispaljivanje u četvrtak razljutivši Moskvu, koja je stavila zračne obrambene snage na najviši stupanj pripravnosti kazavši da se nada da ratne igreeće poremetiti međunarodne letove.  “Ratni brodovi crnomorske flote … zauzeli su pozicije pored krimske zapadne obale tijekom trajanja planiranog ukrajinskog pokusnog ispaljivanja projektila 1. i 2. prosinca”, rekao je vojni izvor u Krimu za agenciju RIA.

“Protuzračna obrana na brodovima stavljena je na najviši stupanj pripravnosti. Njihova je oprema projektirana u prvom redu da potopi teške protubrodske projektile i krstareće projektile. Zajedno s kopnenim postrojbama protuzračne obrane smještenim na poluotoku brodovi su stvorili praktički neprobojan štit protiv neprijateljskih raketa”, rečeno je.

Volodimir Križanovski, ukrajinski vojni dužnosnik, ranije je u četvrtak rekao na 112 tv kanalu da su vježbe počele te da se glatko odvijaju. “Pokusi se izvode u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Križanovski. Kazao je da se odvijaju najmanje 30 kilometara od krimskoga zračnog prostora. “Stoga bi bilo pogrešno prigovarati Ukrajini”, rekao je.

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini da će država i dalje ići demokratski orijentisanim putem. Rusija rješava razvojne zadatke u teškim uslovma, ali je narod dokazao da je u stanju da odbrani nacionalne interese, suverenitet i nezavisni kurs, rekao je Putin. On je dodao da je država suočena sa mnogim problemima, ali da je spremna da ih prevaziđe, prenio je TASS.

Putin je naglasio da o ljudima treba brinuti, jer se ljudski kapital višestruko vraća kao najveće bogatstvo zemlje i da su se građani Rusije ujedinili “na osnovu patriotskih vrijednosti”. “Niko ne može bilo kome da zabrani da razmišlja ili da javno izražava svoj stav o pitanjima politike i ekonomije. Ukoliko neko sebe smatra inteligentnijim ili modernijim, on ipak mora da se sa poštovanjem odnosi prema drugim ljudima”, rekao je Putin.

On je govorio o porastu nataliteta u Rusiji, koji je u premašio brojku koja je zabilježena u evropskim zemljama i obećao nove izmjene u sferi socijalne politike. Putin je rekao da Rusija ne smije više imati oronule škole i pozvao da se započnu obrazovni projekti u pozorištima i na televiziji, kako bi se aktivirala omladina.

On je naglasio da “djeca moraju da nauče da misle samostalno, da sama postavljaju sebi ciljeve i da ih realizuju”.

Izaziva zabrinutost to što u svijetu nastaje sve više lomova i konflikata na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Dobro znamo kakve posljedice imaju takozvani veliki potresi. Lekcije istorije neophodne su nam prije svega radi pomirenja“, rekao je ruski predsjednik.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj