AFP: Tramp je pobijedio, KKK se nada novom usponu

Poslije pobjede Donalda Trampa novom usponu se nada Kju Kluks Klan koji ističe da njihov broj članova raste svakog dana, navodi AFP.

“Broj članova se povećava iz dana u dan… Dobili smo 1.000 zahteva o članstvu poslije izbora”, izjavio je Geri Manker koji se predstavlja kao portparol pokreta osnovanog 1866. godine a koji zagovara supremaciju bijelaca protestanata u SAD. Kao i bivši lider KKK-a Dejvid Djuk, koji je podržao Trampa tokom predizborne kampanje, Manker je priznao da je očaran govorima novoizabranog predsjednika koji se sa svoje strane distancirao od tog pokreta.

Manker uvjerava da ogranak KKK, čiji su članovi organizacije prepoznatljivi po bijelim tunikama i špicastima kapiljačama koje prekrivaju cijelo lice, “Lojalni beli vitezovi” broji samo oko700 članova u Long Ajlendu i ukupno 1.200 u saveznoj državi Njujork. Portparol te organizacije je rekao da se pridružio “vitezovima” prije pet godina kad je četvrt u kojoj živi i gdje su pretežno bijelci, izgrađena zgrada u koju su došli ljudi različitog porijekla.

Američki stručnjaci za ekstremizam naveli da su “bijeli nacionalisti” doživjeli uspon nakon dolaska predsjednika Baraka Obame u Bijelu kuću. Prema njihovim riječima, KKK koji sada ima oko 6.000 članova, pedesetih godina oko 40.000 i nekoliko miliona dvadesetih godina nema šanse da oživi.

“Trampova pobjeda im je otvorila politički prostor da predstave svoje ideje kao legitimne, a već 50 godina ih niko više ne uzima za ozbiljno”, rekao je stručnjak Mark Potok navodeći kao primjer neonacistički skup u Vašingtonu u organizaciji lidera ekstremne desnice Ričarda Spensera.

Međutim, ti desničarski ekstremistički “intelektualci” iz pokreta “alt-right” osejćaju prezir prema KKK čija je prošlost obilježena nasiljem. KKK zagovara superiornost bijele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Radi ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, taj pokret je koristio i terorističke metode i nasilje i zastrašivanje kao što je paljenje krsta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj