NAKON ŠTO JE USTAVNI SUD PONIŠTIO REZULTATE REFERENDUMA! Dodik: Dan RS-a slavit ćemo na najvišem nivou

Pored toga, Ustavni sud BiH je usvojio i zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih “za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska” u vezi s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine.

Utvrđeno je da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti s članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o referendumu u RS-u, Tužilaštvo BiH e do sada saslušalo nekoliko aktera referenduma, najviše članova Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u. Poziv je stigao i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku zbog krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Podsjećamo da je Ustavni sud BiH prije gotovo godinu dana osporio 9. januar kao Dan RS-a te nedavno konstatirao da entitetski parlament nije proveo njegovu odluku iz novembra 2015., te da je sporni član 3.b) Zakona o praznicima RS-a, koji govori o 9. januaru kao Danu RS-a prestao da važi objavom u Službenom glasniku BiH. Referendum o 9. januaru održan je u RS-u 25. septembra, iako je taj sud izrekao mjeru njegove zabrane.

Dodik: Dan RS-a slavit ćemo na najvišem nivou

 

“Svakako je ovo sad znak više da mi u Republici Srpskoj moramo da se okupimo oko toga da se donese zakon u BiH o Ustavnom sudu koji podrazumijeva da stranci odu iz tog suda, da se taj monopol stranaca i muslimana razbije i da naprosto taj sud postane sud pravde, a ne za političko šikaniranje”, istakao je Dodik.

On je za RTS rekao da je priča o referendumu o Danu Republike Srpske završena onoga trenutka kada su građani iskazali svoju volju, a Narodna skupština donijela Zakon o Danu Republike.

Predsjednik Srpske je poručio da odluka Ustavnog suda BiH neće uticati na proslavu 9. januara – Dana Republike.

“Već smo formirali odbor za obilježavanje 9. januara. Nastavljamo s tim, pišemo pozivnice, imat ćemo goste iz inostranstva. Proslava će biti održana na najvišem nivou”, istakao je predsjednik RS.

Ustavni sud BiH poništio je jučer rezultate referenduma održanog 25. septembra zato što je “referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra”.

Na referendum je 99,8 odsto birača reklo podržalo 9. januar kao Dan Republike Srpske.

(Global CIR/Klix.ba)

Komentiraj