TRUMP NAJAVIO: Osnivanje savjetodavnog tijela u kojemu će biti krupni poduzetnici

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najavio je u petak osnivanje “strateškog foruma” u koji će ući 16 krupnih američkih poduzetnika s kojima će se savjetovati u pripremi i ocjeni svoje gospodarske politike.

To savjetodavno tijelo kojim će predsjedati čelnik investicijskog fonda Blackstone, Stephen Schwarzman, treba obavještavati Trumpa o tome “kako vladine mjere utječu na gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta i produktivnost”, ističe u priopćenju prijelazni tim novoizabranog predsjednika. Među članovima tog tijela su i izvršni direktori banke JPMorgan Chase, Jamie Dimon, studija Walt Disney, Bob Iger, tvornice automobila General Motorsa, Mary Barra i proizvođača zrakoplova Boeinga, Jim McNerney.

“Moja administracija je odlučna u nakani da se oslanja na stručnost privatnog sektora i smanji vladinu birokraciju koja naše tvrtke sprječava da zapošljavaju, uvode inovacije i razvijaju se na tlu Amerike”, rekao je Trump, i sam direktor tvrtke i vlasnik nekretninskog carstva koje nosi njegovo ime.

Trump je pobijedio na izborima zahvaljujući obećanju da će sačuvati radna mjesta u Sjedinjenim Državama i rekao je da je spreman uspostaviti izravan dijalog s direktorima tvrtka kako bi to i ostvario. U četvrtak je zaprijetio “posljedicama” tvrtkama koje bi htjele otići iz SAD-a radi smanjenja troškova.

Kako se navodi u priopćenju, novoizabrani predsjednik će se “često” sastajati s članovima novog tijela koje će se prvi put sastati “u prvom tjednu veljače”, nakon Trumpova službenog preuzimanja dužnosti 20. siječnja. I predsjednik na odlasku Barack Obama osnivao je konzultativna tijela sastavljena od čelnika tvrtka, napose Vijeće za izvoz u kojemu je bilo dvadesetak krupnih poduzetnika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj