KOMANDOVAO INVAZIJOM NA IRAK! Najvjerovatniji šef Pentagona savjetovao marince: Budi pristojan, budi profesionalan, ali planiraj da ubiješ svakog koga upoznaš!

Ako Senat potvrdi Trampov izbor, Džejms Matis (66) postaće prvi penzionisani general na čelu Pentagona od 1950. godine. Do 2013. aktivan, general sa četiri zvjezdice, nadgledao je vojno angažovanje SAD na Bliskom istoku. Nadimak Bijesni pas je zaradio govorom “bez dlake na jeziku”, a Ratni monah, jer se nikada nije ženio, niti ima djece.

Matis je komandovao bataljonom marinaca tokom Zalivskog rata i divizijom tokom invazije na Irak 2003. godine. Sedam godina kasnije, početkom 2010. godine je postavljen za šefa Centralne komande američkih oružanih snaga, zamijenivši na tom mjestu Dejvida Petreusa, koji sada slovi kao jedan od potencijalnih kandidata za državnog sekretara SAD. Matis je tada postao nadležan za snage u Iraku i Afganistanu. Zona njegove odgovornosti uključivala je i Siriju, Iran i Jemen.

Gen. Martin E. Dempsey, i Gen. James Mattis, Kabul, Afghanistan, Feb. 10, 2013. /Foto: Agencije
Gen. Martin E. Dempsey i Gen. James Mattis, Kabul, Afghanistan, Feb. 10, 2013. /Foto: Agencije

– Budi pristojan, budi profesionalan, ali planiraj da ubiješ svakog koga upoznaš – savjetovao je Matis marince u Iraku.

Nominacija Matisa, za koga je Tramp rekao da je “pravi general nad generalima” nailazi na odobravanje u Pentagonu, gdje ga cijene kao stratega koji je opšte interese pretpostavljao ličnim. No, sprječavaju je zakonske prepreke, jer je on civil samo tri godine, a potrebno je da bude najmanje sedam, prije imenovanja na funkciju.

Matis je otišao sa funkcije šefa Centralne komande američkih oružanih snaga poslije svega tri godine 2013, pošto je javno kritikovao politiku predsjednika Baraka Obame o Bliskom istoku, prije svega o Iranu. Tvrdnje da je Teheran najveća prijetnja stabilnosti na Bliskom istoku nisu se dopale Obami. Ali, upravo time Matis je stekao simpatije novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Za razliku od Irana, međutim, Matisov odnos prema Rusiji razlikuje se od Trampovog. Matis ruskog predsjednika Vladimira Putina vidi kao prijetnju SAD i mnogim evropskim saveznicima. Matis smatra da Putin pokušava da “rasturi NATO”. Pitanje je, stoga, kako će se dva penzionisana generala i stratega u Trampovom okruženju “pomiriti” oko Rusije. Jer, mogući šef Pentagona Matis nepovjerljiv je prema Moskvi, a savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin želi saradnju sa Rusima.

Genelral Mattis u razgovoru sa marincima, Irak 2007/Foto: Agencije
General J. Mattis u razgovoru sa marincima, Irak 2007/Foto: Agencije

Poslovi u SAD-u

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je američke kompanije da će snositi posljedice ako napuste zemlju. Tramp je rekao da će nova vlada dobro postupati prema kompanijama, ali da će biti posljedica ako odluče da odu iz SAD. “Biće teško oporezivani na granici ako hoće da odu”, rekao je Tramp.

Hillary ima 2.5 milona više glasova od Trumpa

Više od 4,6 miliona ljudi potpisalo online peticiju kojom se od Elektorskog kolegijuma traži da za predsjednika SAD izabere Hilari Klinton, koja ima 2,5 miliona glasova više, a ne Donalda Trampa.

“Jedini razlog zbog kojeg je on ‘pobijedio’ je Elektorski kolegijum”, navodi se. Potpisnici traže od pojedinih elektora da, kada se sastanu 19. decembra da zvanično izaberu predsjednika SAD, glasaju protiv svojih država i učine Klintonovu pobjednicom. To je malo vjerovatno.

(Global CIR/Novosti)

Komentiraj