PROVOKACIJA U CENTRU JASENOVCA! HDZ-ovka i veterani HOS-a postavili spomenik na kojem piše: Za dom spremni!

Veterani HOS i Udruženje dobrovoljaca HOS-a Zagreba postavili su u centru Jasenovca ploču sa ustaškom krilaticom “Za dom spremni”. Pored imena žrtava, na ploči stoji i grb jedinice s ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od NDH, piše “Portalnovosti.com”.

– Prije manje od mjesec dana u centru Jasenovca je postavljena ustaška krilatica ‘Za dom spremni’. Ugravirana je na ploči koja je 5. novembra podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, u sjećanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije ‘Ante Paradžik’ Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području –  piše nedeljnik Novosti dodajući da je ploča s ustaškim pozdravom podignuta nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora, gdje je pod ovom krilaticom u Drugom svjetskom ratu pobijeno više od 80.000 ljudi.

Pored lokalnih političkih predstavnika, na skupu su bili i veterani HOS-a, bivši i sadašnji članovi pravaške političke scene u Hrvatskoj, poput Ante Đapića, Miroslava Rožića, Ante Prkačina i Pere Ćorića, donedavnog saborskog zastupnika HSP AS-a. Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom za dušu u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem zvaničnika i organizatora u Mjesnom domu. Načelnica općine Marija Mačković, inače iz redova HDZ-a, održala je govor i u ime Općine Jasenovac položila vijenac ispred navedenog natpisa.

 

(Gklobal CIR/Avaz.ba)

Komentiraj