SUDBINSKI REFERENDUM U ITALIJI: Građani odlučuju o ustavnim promjenama i sudbini premijera Rencija!

Referendum o ustavnim promjenama u Italiji održava se sutra, a nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Trampa za predsjednika, taj referendum doživljava se kao sudbinski.

Cilj referenduma je smanjenje ovlaštenja i veličine Senata, donjeg doma italijanskog parlamenta, a prema ocjenama anlitičara, predsjedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlaštenja. Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je u petak Italijane da podrže ključni referendum o ustavnim promjenama, poručivši da bi Italija mogla da postane najsnažnija evropska zemlja ukoliko ishod glasanja bude pozitivan.

“Ova nedjelja bi mogla da promijeni živote naše djece. Nismo u pitanju ni mi, niti ijedna politička partija, već djeca”, rekao je Renci, obrativši se velikom broju okupljenih ljudi u svojoj rodnoj Firenci uoči referenduma koji bi mogao iz korijena promijeniti njegovu karijeru, prenosi Rojters.

Renci je, uputivši sinoć posljednji apel Italijanima pred referendum, naglasio da bi pobjeda pristalica njegovog prijedloga reforme “pružila Italijanima mogućnost da ispišu stranicu historije”.

“Ako pobijedi “da”, Italija će postati lider u Evropi”, istakao je premijer, koji je obećao da će odmah staviti veto na budžet EU kako bi primorao italijanske partnere da njegovoj zemlji više pomognu u rješavanju problema s prilivom migranata koji pristižu na italijanske obale.

Ekonomisti strahuju da će Italija napustiti monetarnu uniju

Prema rezultatima većine anketa, očekuje se da će Italijani zaokružiti “ne” i odbaciti reformu Ustava. S obzirom na promjene izbornog zakona koje su stupile na snagu još ljetos, reforma ustava olakšala bi rad vlade. Stranka, koja ubuduće osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu bi dobila apsolutnu većinu. Ojačana na takav način, ona bi mogla da sprovodi hitno potrebne reforme. Upravo to je oduvijek bila slabost italijanske politike – ta zemlja je u posljednjih 70 godina imala 63 vlade.

Premijer Renci najavio je da će podnijeti ostavku ukoliko Italijani na referendumu budu odbili reforme, ali je kasnije revidirao stav. Uoči italijanskog referenduma finansijska tržišta su nervozna. Dobit na italijanske državne obveznice se udvostručila na više od dva odsto – što pokazuje da nesigurnost kod investitora raste.

Vjerovatnoću da će Italija napustiti monetarnu uniju, firma za savjetovanje o investiranju Sentix, procjenjuje u međuvremenu na 19,3 odsto – što je više nego ikada ranije. Oni se pri tom pozivaju na anketu sprovedenu među hiljadu finansijskih stručnjaka. Činjenica je da loša ekonomska situacija slabi Rencijevu poziciju. Još uvijek je oko 12 odsto Italijana bez posla, a među mladima je nezaposlenost i mnogo viša – 40 procenata. Privredni učinak je danas niži nego prije deset godina, a zaduženost države iznosi više od 130 odsto bruto društvenog prihoda. To je u eurozoni, nakon Grčke, najveća zaduženost.

“Ne” na referendumu je za mnoge Italijane mogućnost da daju oduška svom nezadovoljstvu. To je “Ne” neoliberalnim reformama, “ne” mjerama štednje, “ne” establišmentu, “ne” euru i Evropskoj uniji.

Većina stranaka protiv

Većina stranaka bez obzira na političko opredjeljenje pozvala je građane da se izjasne protiv reforme. Takav apel su uputile stranke od ekstremne desnice do ekstremne ljevice, uključujući populiste iz Pokreta pet zvijezda ili Sjeverne lige, partije Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, kao i “odmetnute” članove Rencijeve Demokratske partije. “Tramp je pokazao da se može svemu i svima, pobijediti”, kaže Mateo Salvini, šef desno-populističke stranke Sjeverne lige.

Stranke, osim što dele želju da svrgnu Rencija s vlasti, smatraju da će reforma, zajedno sa izbornim zakonom, omogućiti preveliku koncentraciju vlasti u rukama vlade u zemlji koja je doživjela fašizam. Renci i njegovi saveznici iz Novog desnog centra, smatraju da će reforma okončati smjenjivanje vlada i “prepucavanja” donjeg i gornjeg doma oko zakona. Cilj izmjena je da se unapredi politička stabilnost u zemlji koja ima 64. vladu od 1945. godine. Ulog na referendumu je i politička budućnost premijera jer će rezultat izjašnjavanja pokazati da li je Renci donio političke promiene koje je obećao 2014.

“Ne” bi moglo izazvati šok na finansijskim tržištima, strahuje Evropska centralna banka (ECB). “U zavisnosti od stepena šoka, potrebno je da odvagamo da li nešto moramo uraditi ili ne”, rekao je zamenik predsjednika ECB Vitor Konstancio. Već četiri dana nakon referenduma, ECB bi sa sastanka vijeća banke mogla poslati signal kako bi umirila tržišta. Dalje ublažavanje monetarne politike bi, naravno, ionako već glasne kritike iz Njemačke dodatno pojačalo.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj