ZANEMARENA POZORNICA: Dok svijet gleda u Siriju, Rusija i Jermenija bukvalno udružile snage!

Dramatična borba između mehke i tvrde moći Rusije i SAD odigrava se tokom posljednjih dana na jednoj potpuno zanemarenoj pozornici – u Jermeniji.

Američka ambasada objavila je prošle nedjelje da će SAD, zajedno sa Evropskom unijom i Velikom Britanijom, pružiti finansijsku pomoć Jermeniji, sa ciljem uspostavljanje novog izbornog sistema, manje podložnog prevarama i krađi glasova. Na facebook strani ambasade objavljeno je saopštenje sa zaključkom da da su SAD prva zemlja koja je priznala nezavisnost Jermenije od SSSR-a i da je Vašington “duboko posvećen pomoći aktuelnom demokratskom rastu u zemlji, kako bi postala nezavisna, bezbjedna i prosperitetna”.

Foto: AP, Vladimir Putin i Sergej Šojgu
Foto: AP, Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Da li to znači da Jermenija želi bliže odnose sa SAD i Evropom?

Ne baš. Naime, jermenski i ruski ministri odbrane Vigen Sarkisijan i Sergej Šojgu potpisali su sporazum o ponovnom formiranju zajedničke rusko-jermenske vojne jedinice, koja je prvobitno nastala prije više od 10 godina. Sporazum je potpisan na marginama sastanka Vijeća ministara odbrane Zajednice nezavisnih država u Moskvi.

Takozvana Ujedinjena grupa trupa (UGT) bit će zadužena za bezbjednost pograničnih oblasti u Rusiji i Jermeniji. Iako ni Šojgu ni Sarkisijan nisu dali izjave odmah nakon potpisivanja sporazuma, Kremlj je saopštio da će dogovor dvije zemlje omogućiti “adekvatnu reakciju na oružane napada i druge izazove i prijetnje obje strane”.

Jermenski ministar odbrane rekao je kasnije u intervjuu da je glavni cilj jedinice preavovremena identifikacija priprema za vojnu agresiju protiv Jermenije i Rusije, kao i sposobnost da udruženim snagama tu agresiju odbiju.

pres-sargsyan
Predsjednik Jermenije Serž Sargsjan/Foto: Agencije

Rusija će se otvorenije umiješati u sukob na Nagorno-Karabahu?

Pretpostavlja se da će baza Gjumrri, u kojoj se već nalazu 5.000 ruskih vojnika, sistemi vazdušne odbrane i borbeni avioni, biti centar operacija nove jedinice.

Mnogi strahuju da ovaj sporazum znači da će Rusija daleko otvorenije stati na stranu Jermenije u zamrznutom konfliktu sa Azerbejdžanom oko Nagorno-Karabaha. Rusija je do sada u ovom sukobu igrala ulogu mirotvorca, čuvajući na taj način dobre odnose koje ima sa obje zemlje.

Sporazum će svakako izvršiti pritisak na Azerbejdžan, koji će se teško odreći razvijenih ekonomskih i diplomatskih veza sa Moskvom zarad tako malog uloga kao što je Nagorno-Karabaha. U međuvremenu, dok se pozicije u potpunosti ne razjasne, ruska vojska će moći legalno intervenisati i braniti Jermeniju od bilo koje prijetnje.

(Global CIR/Newsweek.rs)

Objavljeno u:

Komentiraj