(VIDEO) NASTAVAK DOBRE SARADNJE: Susret Erdogana s novim izraelskim ambasadorom u Ankari

Novi ambasador Izraela u Ankari danas je predao akreditive turskom predsjedniku R. Tajipu Erdoganu, čime je zvanično počeo svoju diplomatsku misiju u toj zemlji.

Kemal Okim, turski ambasador u Tel Avivu trea također naredne sedmice otputovati u  Izrael i predati svoje akreditive predsjedniku izraelskog režima. Web stranica turskog predsjednika je objavila video snimak susreta  Eitan Na’eha,  novog izraelskog  amabsadora sa Erdoganom, na kojem se vidi kako on predaje akreditive predsjedniku Erdoganu.

Diplomatski odnosi Turske i Izraela obnovljeni su u junu ove godine, nakon što su šest godina bili prekinuti zbog izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmara u blizini Pojasa Gaze. Grupa brodova je 31. maja 2010. godine pokušala doći do Pojasa Gaze, ali su ih pripadnici izraelske vojske napali u međunarodnim vodama. Devetoro ljudi je ubijeno, a dvadeset ih je ranjeno.

2016-12-05-israil-02
Erdogan sa članovima izraelske diplomatske misije/Foto: Agencije

Turska je krenula u diplomatsku ofanzivu, nastojeći obnoviti veze s Rusijom i Izraelom dok provodi tzv. politiku “nultih problema sa susjedima”. Vanjskopolitički preokret uslijedio je nakon što je Turska bila zahvaćena nizom diplomatskih kriza u posljednjim mjesecima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj