BOJNI POKLIČ NDH NADOMAK LOGORA SMRTI: To je isto kao da u blizini Aushwitza ili Treblinke postavimo tablu s pozdravom ‘Sieg Heil!’

Prije tačno mjesec dana, 5. novembra, u centru Jasenovca na zgradi dječjeg vrtića na Trgu kralja Petra Svačića postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na 11 poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika 1. satnije “Ante Paradžik” Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a).

Spomen-ploču postavili su veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a grada Zagreba. Pokraj imena poginulih HOS-ovaca na dnu ploče službeni je okrugli znak HOS-a s pozdravom iz NDH “Za dom spremni”. Upravo je taj sporni pozdrav razlog što su se posljednjih dana užarile strasti u Hrvatskoj, ali i susjedstvu.

U kakvoj mi to državi živimo, upitali su se sudionici promocije knjige partizana Jurja Hrženjaka u Sisku prošlog petka. – To je isto kao u blizini Aushwitza ili Treblinke postavimo tablu s pozdravom ‘Sieg Heil!’ – rekao je na promociji povjesničar Hrvoje Klasić.

Ogorčenost činjenicom da je u središtu Jasenovca postavljena spomen-ploča na kojoj se nalazi pozdrav “Za dom spremni” iskazao je i saborski zastupnik Milorad Pupovac. Pupovac tvrdi da mjesec dana nakon što je u Jasenovcu postavljena spomen-ploča nitko nije reagirao.

Burno je zbog spomen-ploče u Jasenovcu i u susjednoj Srbiji, gdje novine i portali pišu kako u Hrvatskoj dižu ustaške spomenike. Srpski ministar Aleksandar Vulin pozvao je Evropu da osudi bujanje fašizma u zemlji članici EU.

– Bila sam na otkivanju spomen-ploče, ne vidim tu ništa sporno. HOS-ovci su poginuli braneći Hrvatsku, HOS je sastavni dio Hrvatske vojske, sa svim pravima. Znak HOS-a službeno je priznati znak. Zašto ovakva bura – rekla nam je načelnica Jasenovca Marija Mačković (HDZ).

Vidjevši novinara da snima spomen-ploču, odmah se okupila grupica znatiželjnika. Za razgovor su bili spremni, za slikanje ne. Jasenovčanin Miroslav Dragić bio je pripadnik 1. satnije HOS-a “Ante Paradžik”.

– Htjeli smo dečkima odati počast i to smo učinili. Ne država, ne vlast, nego mi, njihovi suborci. Kome smeta ova ploča, neka se ždere, neka je zaobilazi – rekao je Dragić. Bojite li se da će ploču netko uništiti ili skinuti, pitamo ga.

– Skinuti ovu ploču postavljenu usred Hrvatske s imenima 11 hrvatskih vitezova koji su za domovinu dali život? Neka samo probaju – rekao nam je Dragić.

Zamjenik predsjednika HSP AS i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Robert Balić izdao je priopćenje u kojem navodi da je s ponosom sudjelovao u donošenju odluke o financijskom pokroviteljstvu aktivnosti UDHOS-a Grada Zagreba s ciljem postavljanja spomen-ploče u čast stradalih bojovnika HOS-a. – Ističem kako je na navedenoj spomen-ploči pozdrav ‘Za dom spremni’ integralni dio znaka Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba koji je kao takav legitimno registriran pri Ministarstvu uprave RH i opisan je u Statutu UDHOS-a – ističe Robert Balić.

Na postavljanje ploče s ustaškim sadržajem u Jasenovcu reagirao je jučer i primorsko-goranki župan, SDP-ov Zlatko Komadina, koji je rekao da je to apsolutno neprimjereno te je, kako prenose mediji, pozvao Ministarstvo unutarnjih poslova da ploču ukloni jer je to u skladu sa zakonima o zabrani isticanja simbola fašizma.

Postavljanje ploče jučer je za Hinu komentirao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova te politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

– Statut Udruge bojovnika HOS-a i kasnije statut Udruge dragovoljaca HOS-a, i jedno i drugo, odobreno je za vrijeme vlade Ivice Račana. Ova će vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme – i fašizam, i nacizam, i komunizam. I smatramo da se upravo na taj, institucionalni način, mora riješiti ovo pitanje i prestati njime manipulirati u dnevnopolitičke svrhe – naglasio je Stier. Komentirao je i objavu na Facebooku SDP-ova zastupnika Arsena Bauka.

– Podsjećam na to da je gospodin Bauk bio dužnosnik Vlade u vrijeme kada je Udruga registrirana s ovakvim grbom, a kasnije i ministar uprave koji je bio i nadležan za ovo pitanje, ali nije po tome ništa poduzeo – naveo je Stier.

Bauk je, podsjetimo, na Facebooku napisao: “Vlada Republike Hrvatske na temelju članka 107. Ustava Republike Hrvatske 26. 8. 2004. donijela je Odluku o uklanjanju spomeničkog obilježja Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju. Sve što Andrej Plenković treba napraviti je da sutra održi telefonsku sjednicu Vlade i iz istog razloga donese odluku o uklanjanju spomeničkog obilježja s ustaškim pozdravom u Jasenovcu. Ivo Sanader je za to imao petlju.”

Za N1 postavljanje ploče komentirao je član Predsjedništva HDZ-a i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

– To je službeni grb udruge koja je registrirana u Registru udruga, tako da je to pitanje odnosa prema grbu HOS-a koji nije zabranjen – dodao je Hasanbegović. Na pitanje je li mu problematično to što je pozdrav istaknut u Jasenovcu, odgovorio je da je “to u gradu Jasenovcu, nije u blizini koncentracijskog logora”.

 

(Global CIR/Jutarnji.hr)

Komentiraj