LUDA GODINA: Fotografija koja najbolje opisuje politički haos 2016.

2016. godina je bila luda. To se najbolje pokazuje u masovnim političkim preokretima kojima smo svjedočili u brojnim zemljama širom svijeta, ali posebno na zapadu.

Fotografiju iznad je uslikao oficijelni fotograf Bijele kuće Pete Souza tokom puta u Hanoveru, Njemačka 25. aprila 2016. Ona na neki način sumira svo ludilo u politici iz 2016. Kao što se vidi na fotografiji su sadašnji i bivši lideri, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije. David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande i Matteo Renzi.

Nešto više od pola godine nakon što je uslikana ova fotka, samo jedan političar može reći da je još uvijek ‘vodeći’. Pa da vidimo:

David Cameron  premijer Velike Britanije Cameron podnio je ostavku nakon ponižavajućeg poraza na birtanskom referendumu – Brexitu. Svoju je karijeru stavio na kocku, a kada su Britanci izglasali izlazak iz Unije sa 51,8% naprema 48,2%, bio je primoran odstupiti. Na njegovo mjesto nešto kasnije stigla je nekadašnja državna sekretarka Theresa May.

Barack Obama — Obama je pri kraju svog drugog predsjedničkog mandata. Nakon osam godina ‘vrhovnog komandovanja’ u Bijeloj kući, Obamu će zamijeniti Donald Trump, čiji se uspon od kandidata do predsjednika SAD-a smatra jednim od najvećih političkih šokova u modernoj historiji.

Angela Merkel — njemačka kancelarka i de facto lider eurozone, još uvijek je tu. Ona je na vrhu njemačke politike više od 11 godina i nema namjeru otići. Prošlog mjeseca je najavila da će se kandidirati za četvrti mandat kancelarke.

Francois Hollande — Hollande je još uvijek predsjednik Francuske, ali ne zadugo. Sa rejtingom među francuskim narodom on manje od 10% , Hollande je krajem novembra najavio da se neće ponovo kandidirati. Kako trenutno stvari stoje, na izborima sljedeće godine ‘sukobit’ će se republikanski kandidat Francois Fillon i populista, kranji desničar Marine le Pen.

Matteo Renzi — Nakon poraza koji je podnio na referendumu o ustavnim reformama,  Matteo Renzi podnosi ostavku. Renzi je bio italijanski premijer više od dvije i pol godine (što je dugo s obzirom da je u pitanju politička scena Italije), a njegov odlazak bi mogao rasplamsati novu krizu u državi, gdje je sve jači populistički pokret Five Star Movement.

 

(Global CIR/bussinessinsider.com)

Objavljeno u:

Komentiraj