(VIDEO) HALEP JE ZAVRŠENA PRIČA: Vojnici SAA u centru grada, ‘Staljingradska bitka’ Bliskog istoka okončana Asadovom pobjedom!

Prema ekskluzivnim izvještajima sa terena, a koje prenose pojedine agencije, vojnici SAA ušli su u centar starog Halepa.

15267836_10209343819047337_3965278466737802661_n
Odluka o dogovoru sa Turskom o povlačenju terorista

Lokalni sirijski izvori su izvjestili o oslobađanju okruga Al-Šaar na istoku Halepa ranije danas iz ruku terorističkih grupa. Također, AMN javlja kako je prema nezvaničnim informacijama postignut dogovor između Rusije i Turske o predaji ostataka pobunjeničkih vojnika iz Istočnog Halepa.

 

“Opozicione frakcije” su spremne da napuste sirijski grad Halep, javili su pro-ekstremistički mediji. Kako se navodi u izvještaju, militanti su jednoglasno odlučili da napuste grad i već su dali instrukcije svojim predstavnicima u Turskoj da kontaktiraju UN po tom pitanju.

Sa druge strane, sa terena već pristižu informacije o grupnim predajama “opozicionara” koji polažu oružje u blizini Citadele Halepa.

U isto vrijeme, ruski mediji izvještavaju da je došlo do prekida pregovora između Rusije i SAD-a o predaji militanata u Halepu, tako da, još uvijek, nije u potpunosti jasno da li je u pitanju odbacivanje SAD-a kao strane u pregovorima ili je ovo još jedan pokušaj “kupovine vremena” za teroriste.

 

Turske vlasti su zvanično potvrdile predaju organizacije Fatah Halab, koja je jedna od dve preostale terorističke grupacije u Halepu.

U slučaju da Nusra front, koji je druga preostala teroristička organizacija u Halepu, odluči da ne preda svoje pozicije, SAA će od sutra kontrolisati gotovo 85% teritorije koja je prije samo mjesec dana bila pod kontrolom terorista.

Kvartovi iz kojih se militanti povlače prema rusko-turskom dogovoru
Kvartovi iz kojih se militanti povlače prema rusko-turskom dogovoru

Gradske četvrti koje će prema rusko-turskom dogovoru biti predate Sirijskoj arapskoj armiji su: Al Farafra, Karm Al DŽabal, Bab Hadid i Afion, dok će se sudbina džihadista Nusra fronta u Šeik Saidu, Keih Luftiju i Mardžahu znati veoma brzo.

(Global CIR)

Komentiraj