ZBOG SNAŽNOG PADA TURSKE VALUTE: Erdogan putuje po Turskoj i moli građane: ‘Prodajte dolare za lire’

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u posljednjih 10-ak dana koristi svaku priliku da zamoli turske državljane da prodaju dolare za lire.

“Oni koji ispod madraca drže dolare ili druge strane valute trebaju ih zamijeniti za lire ili zlato”, ponovio je Erdogan danas. Lira je u posljednjih nekoliko mjeseci doživjela jedan od najvećih padova u odnosu na druge valute, a posebno na dolar.

Erdoganove molbe, ili pritiske, ozbiljno shvataju i državne institucije. Tako je berza u Bursi sve svoje zalihe novca prodala za lire, a sličan primjer slijedile su i druge institucije.

Pojedini vlasnici kafića nude besplatan ajran ili drugi napitak onima koji dokažu da su strane valute zamijenili za lire. Univerzitet u provinciji Van obećao je nazvati svoj amfiteatar po osobi koja dokaže da je zamijenila najmanje 500.000 eura za lire, prenosi turski list Hurriyet.

No, najoriginalniju nagradu smislio je jedan kamenorezac koji je onima koji zamijene stranu valutu za lire ponudio besplatne nadgrobne spomenike u vrijednosti do 750 lira.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj