ŠEF AUSTRIJSKE DIPLOMATIJE: Blizu smo evropskog rješenja za izbjegličku krizu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurtz smatra da je Evropa na dobrom putu po pitanju politike prema izbjeglicama.

“Blizu smo evropskog rješenja”, istakao je on na sinoćnjoj diskusiji na temu migracije u Beču. Prema njegovom riječima, konačno se napredovalo od “priče i parola da se treba strpiti. Sada se govori o boljoj zašiti spoljnih granica i pomoć na licu mjesta, ukazao je Kurtz, dodajući da je to pravi pristup, koji će se nametnuti.

Politika otvorenih granica, kako smatra, je dovela do toga se više ljudi udavilo u moru nego ranije. “Cilj je zaustaviti te pogibije”, podvukao je Kurtz dodajući da nema ništa protiv migracije, ali da je protiv toga da se dalji razvoj izbjegličkog pitanja prepusti slučaju ili krijumčarima.

Zbog toga je neophodno da se ograniči dolazak i zaustavi ilegalna migracija. Izbjeglice bi trebalo biti zaustavljene na spoljnoj granici i organizovan njihov povratak, ukazuje Kurtz.

Šefica stranke Zelenih Eva Glavišnih je upozorila na opasnost desničarsko-populističkog pristupa ovom pitanju. “O ovoj temi se mora diskutovati uz najveću pažnju”, uvjerena je ona, dodajući da je štetno kada se čitave grupe migranata okarakterišu kao nespremne na integraciju.

 

(Global CIR/Agenzije)

Komentiraj