UZAJAMNE POHVALE NE ZNAČE NIŠTA: Evo kako Tramp i Putin mogu pronaći zajedničke interese!

Dok naslovi o novom Hladnom ratu pune svjetske medije, koji iščekuju da vide šta će se desiti kada Donald Tramp stupi u Bijelu kuću, politika Vašingtona ostaje nepromijenjena.

Ono što bi, međutim, eksperti Stejt Dipartmenta zapravo trebali raditi jeste da postave nove okvire američko-ruskih odnosa tako da se prepoznaju pravi problemi i da se oni rješavaju u doglednom roku, umjesto što se podstiče hladnoratovski mentalitet (prisutan sa obje strane) u kojem ovo nadmetanje može i treba da traje vječno.

Od početka ukrajinske krize 2014. godine, odnosi SAD i Rusije spali su na zapanjujuće nizak novo. Ipak, trenutna situacija ne može se uporediti sa Hladnim ratom prije svega jer nema ideološkog sukoba koji polarizuje svijet i dovodi do proksi sukoba širom planete.

Trenutne tenzije na liniji Moskva-Vašington počivaju prije svega na geopolitičkim sukobima interesa. Da bi se to popravilo, neće biti dovoljna uzajamna naklonost Vladimira Putina i Donalda Trampa, već pronalaženje tački slaganja od kojih treba krenuti ka osjetljivijim pitanjima.

Nuklearni sporazum sa Iranom predstavlja možda najbolji primjer šta ove dvije globalne sile mogu uraditi kada sarađuju, i kako čak i kada pregovori prolaze kroz tešku fazu, drugi segmenti odnosa ne moraju da trpe.

Foto: AP, Džon Keri i Sergej Lavrov

Tokom sljedeće godine, sirijski rat i neophodnost da se zaustave patnje i smrti, dok se istovremeno vodi borba protiv terorizma, postavit će pred Putina i Trampa ozbiljne izazove, ali će i pružiti priliku za konstruktivnu akciju zasnovanu na paralelnim interesima. Činjenica da je novoizabrani predsjednik SAD izjavio da američko snage treba da se koncentrišu na DAIŠ, a ne na rušenje Asada, uliva nadu da će ovaj prostor za saradnju biti iskorišten.

Tamo gdje su interesi dvije zemlje suprotstavljeni ili gdje je ponašanje jedne strane neprihvatljivo, treba transparentno staviti drugoj strani do znanja da takva politika postavlja granice unaprijeđenja odnosa. Jedan od najboljih testova za ovakav pristup predstavljat će pregovori oko ograničenja nuklearnog naoružanja, koji vrlo lahko mogu učiniti novi Hladni Rat daleko sličnijim starom.

Prije svega, Amerika treba tretirati Rusiju (i obratno) kao supersilu s legitimnim interesima, ali istovremeno, mora da je spriječi da te interese ostvaruje nelegitimnim sredstvima. Da bi do toga došlo, Zapad će morati da se obaveže na neutralnost Ukrajine, a Rusija će morati obustaviti podršku pobunjenicima u Donbasu. Tek onda se može očekivati povratak Rusije u G8 i uspostavljanje efikasnije saradnje između dvije globalne supersile.

 

(Global CIR/Newsweek/NI)

Komentiraj