NOVI HAOS NA BLISKOM ISTOKU! Britanska premijerka sa šest arapskih lidera: Sve strane moraju da sarađuju protiv “agresivnih regionalnih poteza” Irana

Britanska premijerka Tereza Mej i lideri šest arapskih zemalja Persijskog zaliva dogovorili su se danas da se suprotstave “destabilizujućim aktivnostima” Irana.

Odluka je donijeta na kraju dvodnevnog samita Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (Gulf Cooperation Council) u Bahreinu, regionalnog bloka zemalja koji uključuje zemlju domaćina ovogodišnjeg samita, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Theresa May sa emirom Katara/Foto: Agencije

Zaljevske zemlje, posebno Saudijska Arabija, pratile su sa zabrinutošću podršku Irana šiitskim pobunjenicima u Jemenu, kao i sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu, navela je agencija AP.

U saopštenju poslije sastanka poziva se na “dugotrajno političko rješenje zasnovano na tranziciji od Asadovog režima” u Siriji. “Nema vojnog rješenja za oružane građanske sukobe u regionu”, navodi se.

Mej je rekla da sve strane moraju da sarađuju protiv “agresivnih regionalnih poteza” Irana, bilo u Libanu, Iraku, Jemenu, Siriji ili u samom Zaljevu”.

Velika Britanija je jedna od zemalja koje su zaključile nuklearni sporazum sa Iranom kojim je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu u zamjenu za striktno ograničenje nuklearnog programa.

Theresa May sa bahrejnskim kraljem/Foto: Agencije

London je takođe ove godine u septembru imenovao ambasadora u Iranu prvi put od 2011. godine, kada je britanska ambasada u u Teheranu zatvorena zbog napada demonstranata . Odluka o imenovanju uslijedila je nedjelju dana nakon obnove direktnih letova između Londona i Teherana.

Velika Britanija je u novembru 2011. godine povukla svog ambasadora i druge diplomate iz Teherana zbog upada demonstranata u zgradu ;ambasade, tokom protesta protiv uvođenja sankcija Iranu zbog razvoja nuklearnog programa. Agencija AP navodi da Velika Britanija gradi novu pomorsku bazu u Bahreinu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj