ZBOG KRAĐE KAMERA I NEPRAVILNOSTI U RADU: Policija istražuje HRT!

Policija na HRT-u na zagrebačkom Prisavlju provodi istragu na osnovu krivične prijave koju je podnijelo vođstvo javne radiotelevizije, potvrđeno je s HRT-a. U službenom odgovoru s HRT-a ističu da nisu u mogućnosti komentarisati ništa povezano s cijelim slučajem zbog istrage koja je u toku.

Kako se nezvanično saznaje, policija najvjerojatnije istražuje nestanak šest kamera što se , kako ističu izvori s HRT-a, dogodilo početkom ove godine.

Osim krivične prijave protiv nepoznatog počinioca zbog nestanka kamera, vođstvo HRT-a je  u mandatu bivšeg v.d. glavnog direktora Siniše Kovačića podiglo i krivičnu prijavu na pedesetak stranica protiv bivšeg glavnog direktora Gorana Radmana na osnovu, kako  se navodi, niza utvrđenih nepravilnosti bivše uprave.

Službene potvrde na osnovu koje se krivične prijave sada provodi istraga, s HRT-a se nije moglo dobiti.

Ali, o  posljednjoj krivičnoj prijavi zbog nestanka kamera,  HRT je nedavno dodatno saopštio i potvrdio da je još početkom godine inicijalno uočen nedostatak šest kamera, ali je jedna od njih u međuvremenu pronađena te je utvrđeno da je oštećena.

Kako je Hini potvrđeno, riječ je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj rezoluciji marke Sony koje koštaju oko 12.000 evra bez PDV-a, ali s dodatnom opremom i objektivima njihova cijena se penje i do 25.000 do 30.000 evra. Prema neslužbenim procjenama, HRT je nestankom kamera najvjerojatnije oštećen za iznos od 150.000 evra.

Iako su, prema prvim nezvaničnim informacijama, kamere s HRT-a bile ukradene početkom ljeta, s javne radiotelevizije ističu da su one nestale početkom godine još u vrijeme mandata glavnog direktora Gorana Radmana, a njihov je nestanak uočen u naknadnoj reviziji poslovanja.

“Hrvatska radiotelevizija, uz podnošenje krivične prijave protiv nepoznatoga počinitelja, nastavlja i prateći unutrašnji postupak povezan s nestankom tih uređaja. Zbog istrage koja je u toku zasad nismo u mogućnosti iznositi više detalja”, naglašava se u odgovoru sa HRT-a.

 

(Global CIR/Index.hr/Hina)

Komentiraj