SAA KONTROLIŠE 93% HALEPA! Lavrov: Američki potezi neće uticati na situaciju u istočnom dijelu grada

Sirijska vojska sada kontroliše 93 posto teritorije grada Halepa, saopštio je ruski Generalštab. “Kao rezultat uspješnog napredovanja, 52 kvarta istočnog Halepa oslobođena su od militanata. U protekla četiri dana, teritorija koju kontrolišu militanti smanjena je za jednu trećinu. Sirijska vojska kontroliše 93 posto grada”, rekao je Sergej Rudskoj, šef operativnog direktorata ruskog Generalštaba.
On je dodao da stanovnici Halepa svjedoče o mučenjima i pogubljenjima koja vrše pripadnici takozvane umjerene opozicije. “Više od 3.000 stanovnika Halepa vratilo se svojim kućama u gradu”, rekao je Rudskoj.Više od 1.000 militanata predalo je oružje i napustilo istočni Halep, od toga 953 je amnestirano, rekao je Rudskoj. Rudskoj je podsjetio da ruski borbeni avioni nisu gađali Halep od 18. oktobra. On je dodao da je 21 objekat, uključujući dvije škole i dvije džamije, očišćen od eksplozivnih naprava u Halepu u posljednja 24 sata.

Lavrov: Američki potezi neće uticati na situaciju u istočnom Halepu

Malo je vjerovatno da će američka odluka da ublaži ograničenja vojne pomoći stranim snagama i ostalim borcima koji uživaju američku podršku u Siriji uticati na situaciju u ističnom dijelu Aleppa, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Rusije Segej Lavrov.

– Ne mislim da će to značajnije promijeniti situaciju u istočnom Aleppu, jer su pobunjenici okruženi i malo je vjerovatno da će dobiti pojačanja – izjavio je Lavrov novinarima u Hamburgu na sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Dodao je da je, s apekta razvoja situacije na terenu u Siriji, “ponovno snabdijevanje sirijske opozicije (naoružanjem) veliki rizik, jer u većini slučajeva oružje namijenjeno ‘umjerenoj opoziciji’ završi u rukama terorista – Islamske države ili Nusra Fronta”, prenosi Russia Today.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj