JOHANES HAN OTVORENO: Bez zapadnog Balkana, EU nikada neće biti potpuna!

Narodi i zemlje zapadnog Balkana dijele istu kulturu, identitet i istoriju sa zemljama i narodima u EU, rekao je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, povodom predaje upitnika u pisanom intervjuu za “Nezavisne”.

– Bez zapadnog Balkana, EU, kao unija za mir, sigurnost i prosperitet, unija vrijednosti kao što su demokratija, jednakost i ljudska prava širom kontinenta, nikada neće biti potpuna. Narodi i zemlje zapadnog Balkana dijele istu kulturu, identitet i istoriju i pripadaju s nama EU.

Osim toga, privrede EU i zemalja Zapadnog Balkana su međusobno povezane, imajući u vidu da je EU glavni trgovinski partner zemljama u regiji. Dijelimo iste ciljeve ekonomskog prosperiteta i to je razlog zašto je EU takođe proširila svoj interes na omogućavanje zemljama zapadnog Balkana da budu ekonomski spremne za ulazak u EU i uživanje obostranih pogodnosti članstva u EU. Konačno, tu su i zajednički izazovi koji zahtijevaju zajedničko djelovanje i politike.

Terorizam, borba protiv organizovanog kriminala, migracije, čistiji okoliš i bolja transportna infrastruktura bolje se rješavaju zajedno nego odvojeno, a ja se unaprijed radujem daljoj saradnji sa svim zemljama Balkana, uključujući BiH, po ovim pitanjima – kazao je Han.

Da li je koncept “tri konstitutivna naroda” u skladu s EU normama?

– Zaštiti ljudskih prava i prava manjina pridajemo veliki značaj, kao jednom od temelja politike proširenja EU. Pozivamo vlasti da iznađu rješenja koja će omogućiti svim građanima u BiH, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, da u potpunosti uživaju svoja prava, uključujući pasivno biračko pravo. Evropska komisija će posebnu pažnju posvetiti stanju sprovođenja presude “Sejdić i Finci protiv BiH” u procesu izrade mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo – zaključio je Han.

 

(Global CIR/Nezavisne.com)

 

Komentiraj