CRNI BILANS NAPADA U ISTANBULU: Ubijeno najmanje 29, povrijeđeno 166 ljudi, lideri EU osudili napad!

U dva bombaška napada koji su sinoć pogodili centar Istanbula ubijeno je 29 osoba, dok ih je 166 povrijeđeno. Ove podatke medijima je iznio turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je na konferenciji za novinare da su napadi izvedeni u vremenskom rasponu od svega 45 sekundi. U prvom napadu detonirano je pokretno vozilo puno eksploziva, u blizini policajaca koji su se nalazili ispred stadiona “Vodafone Arena”, na kojem su 90-ak minuta ranije u okviru turske Super lige igrali domaći Bešiktaš i Bursaspor. – Drugi napad oko 45 sekundi nakon prvog izveo je bombaš samoubica, koji se raznio u parku Macka, smještenom preko puta stadiona – objasnio je Kurtulmus.

Među ubijenima je 27 policajaca i dvoje civila. Uhapšeno je desetak osoba koje se dovode u vezu sa napadima, piše Hurriyet Daily News. Prema riječima turskog ministra zdravstva Recepa Akdaga, 20 osoba pušteno je iz bolnica, dok ih je na intenzivnoj njezi zadržano šestero, od kojih se troje nalazi u kritičnom stanju.

Erdogan: Niko ne treba da sumnja u Božiju volju, oporavit ćemo se kao država!

Turski predsjednik R. T. Erdogan je rekao da su mnoge “pozadinske” sile upetljane u sve što se dešava u ovoj zemlji u posljednjoj godini.

– Nažalost mnogi su ranjeni i poginuli. Niko ne treba da sumnja u Božiju volju. Oporavit ćemo se kao država. Pobijedićemo teroriste, njihove organizacije i sile koje se nalaze u pozadini svega – rekao je turski predsjednik, prenosi Reuters.

– Kad god Turska napravi korak naprijed, odgovor na to odmah daju terorističke organizacije tako što proljevaju krvu, uništavaju živote i uzrokuju haos za naše građane.  Nije uopšte važno o kojoj se terorističkoj organizaciji radi. To može biti PKK, ISIL, nije bitno ko. Sve imaju isti cilj,  a to je da unište naš narod i državu.

Meta napada bio je autobus s policajcima, u čijoj je blizini eksplodirao minirani automobil.  – Organizatori terorističkog napada u Istanbulu priželjkuju što veći broj žrtava – zaključio je kratko Erdogan.

 Lideri EU osudili napad u Istanbulu: Nasilje u Turskoj mora se zaustaviti!

Teroristički napad u Istanbulu, koji se sinoć dogodio nakon utakmice Bešiktaš – Bursaspor, putem društvenih mreža osudili su pojedini evropski zvaničnici. Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini napisala je na Twitteru da prati dešavanja u Istanbulu i da je u kontaktu sa turskim zvaničnicima.

Oglasio se i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz. “Srce mi je uz turske građane i porodice žrtava napada”, rekao je Schulz. Napad u Istanbulu oštro je osudio i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn. “Nasilju nema mjesta u demokratskom društvu”, napisao je Hahn na Twitteru.

Napad su osudili i predsjednik Kosova Hashim Thaci, te evropska krovna fudbalska federacija (UEFA).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj