U SVJETSKOM VRHU PO KORUPCIJI: Javne nabavke su najveći prostor za kriminal i korupciju u BiH

U vrhu zemalja po stepenu korupcije nalazi se Bosna i Hercegovina i to je činjenica koja se, po svemu sudeći neće ubrzo promijeniti. Razloga je mnogo.  Zakonska regulativa, nezainteresovanost kasta na vlasti da bilo šta promijene,  jer cijeli taj sistem ide njima u korist.

Monitoring koji je radio Transparency Interenacional BiH pokazao je da ne samo da nema poboljšanja kada je riječ o stepenu korupcije u BiH već se u mnogim stvarima nazaduje. Fokus je i ovaj put bio na pristupu informacijama, zaštiti `zviždača`, sukobu interesa, finansiranju političkih partija, javnim nabavkama… Lista je dugačka.

Loši pokazatelji

Ivana Korajlic (Transparency Int. Bosnien)

“Nažalost, pokazatelji govore da i dalje ne možemo govoriti o bilo kakvom napretku u sprovođenju antikorupcionih reformi. Imali smo čak i negativne trendove u derogiranju ključnih antikorupcionih zakona i potpune obustave njihovog sprovođenja kao što je slučaj u oblasti sukoba interesa. Tu imamo potpuni nedostatak sprovođenja zakona. Takođe, zaostajemo u sprovođenju međunarodnih preporuka i obaveza u BiH. Ni tu nismo dali rezultate”, kaže Ivana Korajlić iz TI, navodeći da je propuštena šansa za izmjene Izbornog zakona BiH kada je riječ o finansiranju političkih partija.

Takođe novi Zakon o javnim nabavkama nije dao dovoljnu osnovu za prevenciju korupcije, smatraju u Transparency-u ali i dalje je poražavajuće da institucije koje sprovode antikorupcione zakone, nemaju dovoljno kapaciteta, niti nadležnost pa je njihov kvalitetan rad spriječen od početka.

Iako su gađani ti koji često kritikuju postojanje korupcije,  30 odsto njih, prema istraživanjima, pokazalo se da su dali mito za određene usluge.

Javne nabavke rak rana

Najveći stepen korupcije je u javnom nabavkama i u tom “sektoru” se godišnje operu milioni maraka kroz razne poslove. Primjera je mnogo, od običnih narudžbi neke obrazovne ustanove pa do onih od više stotina hiljada maraka u entitetskim i državnim institucjama. Bez razlike.

“Javne nabavke su najveći prostor za kriminal i korupciju u BiH i neke procjene govore da se na tom nivou u BiH obrne pola milijarde maraka godišnje.  Što je više javnih nabavki to je mogućnost za korupciju i kriminal veća i mi smo svjedoci da jedino što vlast radi je da pokušavaju da navuku što više kredita za infrastrukturu, jer tu se očito najbolje krade”, kaže ekonomista Damir Miljević.

Poslovni portal Capital.ba radio je nedavno seriju tekstova o korupciji i kriminalu u javnom zapošljavanju u RS, problemima u obrazovanju i zloupotrebi javnih funkcija. Urednik portala Siniša Vukelić kaže da nije tajna da se na ovaj način crpe milijarde maraka od građana ali je problem što niko ne želi da se bori sa tim jer bi to značilo praktično ukidanje odličnog izvora finansiranja političkih krugova na vlasti.

“Pored toga što su javne nabavke jedne od najvećih izvora finansiranja političkih partija, ogroman problem je nerad pravosudnih institucija na procesuiranju zaista krupnih predmeta. Sve što se radi, bilo da su istrage ili velike afere, završi se za nekoliko dana kroz nekoliko tv priloga ili tekstova i sve ostane na tome. Međutim, okreće se glava na sve to pod izgovorom da nema političke volje, što nikako ne bi trebalo da zanima pravosudne institucije”, kaže Vukelić.

Sud BiH, tvrde u ovoj instituciji ima popriličan broj okončanih predmeta korupcije od kojih su u vrhu oni sklopljeni po sporazumu o priznanju krivice sa uslovnim osudama ali i malim novčanim kaznama.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso kaže da su “koruptivne radnje usko skopčane sa državnom organizacijom i njoj su iminentne jer vršenje javne funkcije stvara pogodnu priliku za zloupotrebe od ljudi lakog morala i sirove ambicije”.

“Uspostaviti efikasan mehanizam”

“Nužno je uspostaviti efikasne mehanizme eliminacije takvih devijantnih pojava, ali i pojedinaca jer koruptivnost nije jednokratni događaj već temporalno neograničena pojava za koju je potrebna kontinuirana borba svih”, smatra Kreso.

Mnogi će reći da se radi o floskulama koje se godinama koriste samo kako bi se produžilo postojeće stanje jer u praksi to na kraju mnogima odgovara. Uređen sistem ne odgovara u ovom slučaju posebno onima koji su dvije decenije gradili političku stabilnost upravo na ovakvim temeljima.

Mnoge velike afere, koje su došle do nadležnih tužilaštava, neslavno su završile a a neke od njih su afere Balkan Investment banka , zvorničkog Birča i poslovi sa litvancima,  te propast dvije banke u RS u posljednje dvije godine.

Takođe, loše ocjene vidljive su i kroz pokazatelje primjene novog Zakona o javnim nabavkama, gdje postoje negativni trendovi, kaže Korajlić:  “Udio direktnog sporazuma u ukupnoj vrijednosti nabavki se povećao a to je najnetransparentniji  postupak, koji bi trebao da se primjenjuje samo za male iznose. U praksi se dešava da ugovorni organi sjeckaju nabavke da bi izbjegli sprovođenje otvorenih postupaka i tendera. Ili, koristi se pregovarački postupak za ugovore ogromnih vrijednosti”.

To u praksi znači da je daleko veći broj direktnih pogodbi prilikom javnih nabavki u odnosu na one koje bi trebalo da se realizuju putem tendera. Takođe, ukoliko se radi o poslu veće vrijednosti od nekoliko desetina hiljada maraka , ponuda se razloži na nekoliko dijelova sa daleko manjim iznosima , za šta onda nije potrebno raspisivanje tendera.  Dakle, u praksi sve izgleda legalno a zapravo je svjesno zaobilaženje zakona, što je višegodišnja praksa u BiH, posebno kada je riječ o pregovaračkim odnosima dvije strane u poslovima ogromnih vrijednosti.

Stranci upozoravaju na korupciju

U ocjenu stepena korupcije u BiH uključili su se i ambasadori nekih zemalja u BiH. Tako je ambasadorka SAD-a u BiH Morin Kormak rekla da su napori građana ključni u borbi protiv korupcije ali da su domaća istraživanja pokazala da oni ne mogu doprinijeti borbi protiv korupcije.

Bosnien US-Botschafterin Maureen Cormack (US Embassy BiH)
Maureen Cormack, ambasadorka SAD-a u BiH

“Svi se zajedno moramo boriti protiv korupcije tako da bi svi mogli uživati u jednakoj primjeni zakona, a ne političkom uticaju, te kako bi se obezbjedio cijeli spektar mogućnosti za sve građane i njihovu djecu”, rekla je Kormak.

Takođe zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Johna Kerryja, Hoyt Brian Yee, nakon dvodnevnog boravka u BiH, rekao je da je korupcija problem broj jedan u BiH, da je ima u svim segmentima društva te da su u tom cilju BiH potrebni lideri koji su posvećeni borbi protiv korupcije.

Preporuke, mrtvo slovo na papiru

Transparency Internacional kao i ranijih godina dao je preporuke tokom monitoring perioda za BiH a one se odnose prije svega na unaprijeđenje zakonskog okvira. U oblasti sukoba interesa sačinjen je novi prijedlog zakona koji treba da bude upućen u parlamentarnu proceduru . Takođe u oblasti finansiranja političkih partija u nekoliko navrata upućene su preporuke i prijedlozi ali nažalost još nema uvijek spremnosti za saradnju sa predstavnicima civilnog društva, koji imaju konkretne prijedloge kako bi se ova pitanja riješila.

 

(Global CIR/DW)

Komentiraj