ZEMLJA U DUBOKOJ POLITIČKOJ KRIZI: Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji

U Makedoniji će danas biti održani vanredni parlamentarni izbori. Izbori se održavaju dvije i po godine od posljednjih, takođe vanrednih, koji su izazvali tešku političku krizu, budući da opoziciona SDSM nije priznala rezultate tih parlamentarnih izbora.

U jedinstveni birački spisak upisano je 1.784.416 građana, od kojih 1.531.368 živi u Makedoniji, a 230.122 je na posebnom spisku, budući da se smatra se oni nalaze na privremenom radu u inostranstvu i mogu da biraju gdje će glasati.

Na izborima učestvuje 11 partija i koalicija. U koaliciji koju predvodi VMRO-DPMNE ima 20, dok je koalicija SDSM okupila 15 manjih stranaka.

Dvije najveće stranke makedonskih Albanaca – Demokratska unija za integraciju /DUI/ i Demokratska partija Albanaca /DPA/ će na izbore izaći samostalno.

Prema istraživanju javnog mnjenja, najveće šanse za pobjedu ima vladajući VMRO-DPMNE, ali je razlika između te stranke i opozicione SDSM veoma mala. Glasanje će nadgledati 4.047 domaćih i 659 stranih posmatrača.

Do vanrednih izbora dolazi nakon intenziviranja političke krize koja traje od januara prošle godine kada je lider vladajućeg VMRO-DPMNE, a tada i premijer Nikola Gruevski optužio lidera SDSM Zorana Zaeva za pokušaj državnog udara, nakon čega je lider opozicije počeo da objavljuje snimke kojima optužuje Gruevskog za kriminal i korupciju.

Krajem jula prošle godine lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji, uz posredovanje evropskog komesara za politiku susjedstva i proširenje Johanesa Hana, postigli su dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora kao načinu izlaska iz političke krize.

Izbori su nakon toga dva puta zakazivani i odgađani.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Nikola Alampioski

    Naravno da najveće sanse ima taj koji broji listiće…

    Reply

Komentiraj