PREKORAČENE NORMALNE VRIJEDNOSTI ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA: Kvalitet zraka ozbiljno narušen u skoro cijeloj BiH

U toku jučerašnjeg dana kvalitet zraka bio je ozbiljno narušen na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Općenito, u odnosu na prethodne dane, vrijednosti koncentracija zagađujućih materija su na istom nivou ili postepeno rastu, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

I dalje su na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde i Jajce) izmjerene srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) više od 50 ug/m3, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka. Prema dostupnim informacijama i u Kaknju i Živinicama je situacija slična.

U Tuzli su osim koncentracija lebdećih čestica, prekoračene ponovo i granične vrijednosti za sumpordioksid. U Zenici su trenutno izvan funkcije svi analizatori sumpordioksida, ali na osnovu meteorološke slike i nepromjenjenih drugih uslova u odnosu na prethodne dane, može se tvrditi da su koncentracije ovog polutanta slične onima koje su izmjerne u Tuzli i da postoje redovna prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti.

U Sarajevu osim koncentracija lebdećih čestica PM10 jučer su zabilježena i prva prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracija azotnih oksida.

– S obzirom na to da smo ušli u zimski period i prije dolaska kalendarske zime, može se očekivati ovakvo stanje kvaliteta zraka kao redovna pojava – navodi se u saopćenju.

Tokom današnjeg dana može doći do osciliranja u koncentracijama zagađujućih materija jer se očekuje nešto jači vjetar nego prethodnih dana, praćen mjestimičnom slabom kišom. Nažalost, ne može se očekivati da će ova kratkotrajna destabilizacija imati veći uticaj na poboljšanje kvaliteta zraka. U danima koji slijede opšti meteorološki uslovi kada je riječ o kvalitetu zraka su nepovoljni.

Negativni efekti na zdravlje sa aspekta kvaliteta zraka se povećavaju sa produžavanjem ovakve situacije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj