SVE IZVJESNIJA POBJEDA KONZERVATIVACA: Koalicija VMRO-DPMNE vodi na osnovu 90% prebrojanih glasova!

Makedonska konzervativna stranka VMRO-DPMNE nalazi se u vodstvu na nedjeljnim parlamentarnim izborima nakon što je prebrojano skoro 90 posto glaaova, objavilo je izborna komisija. Koalicija VMRO-DPMNE osvojila je 409.937 glasova, a  SDSM 390.766, pokazuju najnoviji rezultati Državne izborne komisije na osnovu 92,48 posto prebrojanih glasova.

Najjača albanska stranka DUI osvojila je 79.003 glasova, pokazali su rezultati na osnovu 1.089.315 prebrojanih glasova, javlja Tanjug.  SDSM je pobijedio u većim gradovima, dok je VMRO-DPMNE ostvario znatno bolji rezultat u manjim sredinama, objavili su lokalni mediji.

Prijevremeni parlamentarni izbori završili su bez izvještaja o većim incidentima, iako su posmatrači javljali o manjim nepravilnostima. Izbori su dogovoreni pod sponzorstvom Europske unije kako bi završila najgora politička kriza u 15 godina, uzrokovana žestokim sukobima makedonskih političara. Bivši konzervativni premijer Gruevski, koji je vladao gotovo deset godina, odstupio je s funkcije u januaru u sklopu dogovora s EU-a, javlja Hina.

Njegov glavni protivnik je Zaev i njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) koji će pokušati stati na kraj vladavini VMRO-a i dokazati da je Gruevski korumpirani i iskvareni političar koji je zloupotrijebio tajnu policiju kako bi prisluškivao više hiljada ljudi, piše dpa.

Prijevremeni izbori dogovoreni su prije 18 mjeseci, ali dvaput su otkazani jer je opozicija istrajala na reformama kojima bi se eliminirao barem dio sivih zona za koje tvrdi da su Gruevskom i VMRO-u omogućili da manipuliraju i pobjeđuju na svim izborima od 2006. godine. Jedna od mjera uključivala je brisanje hiljada preminulih ljudi iz popisa birača, a drugom je preustrojen rad državnih medija.

Zaev je Gruevskog optužio i za ucjenu birača koji rade u velikom državnom aparatu i državno vođenom sektoru ekonomije. Makedonska javnost je ostala šokirana nakon što je na YouTubeu objavljena snimka koji ukazuje na to da bivši premijer i šef najjače stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski donosi političke odluke na osnovu – horoskopa! – Dobro jutro gospodine Gruevski.. vaš dnevni horoskop je na stolu – čuje se na snimci koju je, kako prenosi Tanjug, objavio Deutsche Welle na makedonskom jeziku.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Nikola Alampioski

    Polako sa procenama, pratim vas sa zadovoljstvom vec duze vremena ali je vec drugi put da ste me razocarali….

    Reply

Komentiraj