SVE JE OPROŠTENO: Boris Johnson izglađuje odnose sa Saudijskom Arabijom nakon što ju je žestoko iskritizirao

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u diplomatskom je posjetu Saudijskoj Arabiji, nekoliko dana nakon što je izazvao kontroverze komentarom o “posredničkim ratovima” koje ta arapska monarhija vodi u Jemenu i Siriji.

Johnson se susreo s kraljem Salmanom i drugim visokim dužnosnicima u Rijadu. Na konferenciji za medije s a saudijskim kolegom Adel al-Jubeirom, Johnson  je izjavio: “Ovdje sam da bi naglasio prijateljstvo koje postoji između Velike Britanije i Saudijske Arabije i to je nešto što se širi i razvija:”

Kako izvještava Guardian, samo nekoliko dana ranije, u četvrtak, britanski ministar je na konferenciji u Rimu optužio Saudijsku Arabiju i Iran da zloupotrebljavaju podjele u islamskoj religiji za svoje političke interese te da “vuku konce” i vode ratove preko posrednika na Bliskom Istoku.

 Boris Johnson u Emiratima 16. April 2013./ Foto: REUTERS

Fallon: Velika Britanija podupire Saudijsku Arabiju

Johnson je kritiku uputio neposredno nakon što je britanska premijerka Theresa May u vlastitom posjetu zaljevskim monarhijama nahvalila “vizionarsko vodstvo” saudijske kraljevske dinastije i stogodišnje savezništvo ovih dvaju država.

Johnson je prekoren od strane drugih torijevaca (vladajuće stranke) zbog kršenja tradicije da se ne kritizira ključni britanski saveznik na Bliskom istoku, ali se odbio ispričati.

Ministar obrane Michael Fallon stao je u Johnsonovu obran. “Način na koji su ove primjedbe prenesene sugerirao je da mi ne podupiremo pravo Saudijske Arabije na samoobranu…i da ne podupiremo kampanju Saudijske Arabije da povrati legitimnu vladu u Jemenu”, rekao je Fallon za BBC, naglasivši da Velika Britanija podupire Saudijsku Arabiju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj