VUČIĆ NAKON SASTANKA U BRISELU: Dosta je hrvatskog iživljavanja, sada ćemo drugačije razgovarati!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić oko 20 sati je izašao sa sastanka s Federicom Mogherini i rekao da se vraća u Beograd.

“Imali smo vrlo težak, otvoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovoljstvo ponašanjem pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Ali pošto sam odgovoran čovjek i moram brinuti o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kao neki što se ponašaju u regiji, večeras neću davati nikakve dodatne izjave”, rekao je Vučić.

Međuvladina konferencija izmelju EU i Srbije održava se sutra, ali očito bez Vučića i bez otvaranja poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi.

Vučić je ranije danas izjavio da je “dosta hrvatskog iživljavanja” i najavio da će, ukoliko s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini ne bude postignut dogovor o deblokadi poglavlja 26 koje stopira Hrvatska, još večeras napustiti Brisel i neće prisustvovati sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja, izvijestili su večeras beogradski elektronički mediji, prenosi Večernji.hr.

Evropski diplomatski izvori rekli su da glede otvaranja poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, ima nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Vučić je, kako javljaju beogradski mediji pozivajući se na njegovu izjavu televiziji Prva, rekao da je “dosta hrvatskog iživljavanja” i da će ubuduće “drugačije razgovarati”. “Srbija je sve vrijeme bila strpljiva i trudila se da ne reagira, ali će od sada drugačije razgovarati”, rekao je Vučić za komercijalnu televiziju Prva.

Sve zemlje članice EU-a do sada su se suglasile da Srbija otvori poglavlja 5 – Javne nabavke, te poglavlje 25 – Nauka i istraživanja, a radna tijela EU-a danas i sutra sastaju se u nastojanju da budu usuglašena stajališta svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura.

 

(Global CIR/Klix.ba)

Komentiraj