VUČIĆ O DEŠAVANJIMA U BRISELU: Samo nas Hrvatska blokira, izgleda da su oni pametniji od drugih 27 članica!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u Bruxellesu otvorila dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, kao i da Hrvatska jedina i dalje blokirala poglavlje 26. Otvorena su poglavlja 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, a ujedno je poglavlje 25 i zatvoreno. 

Vučić kaže da Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, da sa svima hoće da razgovara, bude marljivija i pronalazi kompromise.

– Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrijednosti, s time smo ušli u pregovore, s time ćemo izaći, nadam se kao član Evropske unije, a ako ne onda kao moderna država – naveo je Vučić.

On navodi da bez vitalnih vrijednosti ne bi bilo ni naroda ni građana i ističe da je zbog njih napustio Brisel.

– Nisam zaustavio proces pridruživanja, nisam se odrekao želje da se sve uskladi sa EU. Pokazao sam našu tablicu vrijednosti čvrstih i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim njeno unižavanje – istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, kompromis Srbija uopće ne pravi s Evropskom unijom, nego sama sa sobom.

– Nije Evropa za nas samo teritorija, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi hoćemo da budemo u Srbiji. Evropa je lekcija koju učimo sami za sebe – kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, Evropa nije nešto što Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cijela historija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji.

Vučić je rekao da u srpskim grudima ništa neće kucati za fašizam i “da ćemo mu se uvijek suprostavljati”.

– Mi na taj način nećemo da se ponašamo prema Hrvatskoj i prema drugima, ponašat ćemo se bez diskriminacije i bez mržnje, bez pristanka na poniženja – rekao je on.

Premijer je odbacio navode da se više zemalja usprotivili otvaranju poglavlja 26.

– Želim da obavijestim javnost da je jedna zemlja blokirala 26, nije bilo više zemalja, samo jedna i to je Republika Hrvatska – naglasio je Vučić.

On se ujedno zahvalio Slovačkoj, Njemačkoj i Americi.

– Čak je i Biden govorio hrvatskom premijeru Plenkoviću i ukazao na neophodnost otvaranja poglavlja. EU ima mogućnost da blokira, ali nema pravo da to uradi bez ikakvog razloga – dodao je on.

Vučić kaže da nije dobio nikakvo obrazloženje zašto je poglavlje 26 blokirano.

– Šta to Srbija nije uradila, odgovora nema, tišina. Kako i da bude odgovora kada 27 zemalja podržava, samo jedna ne? Kako da kažu nešto protiv 27 država, kako da kažu da je ta jedna zemlja pametnija od 27 drugih – dodao je Vučić, koji je rekao da poštuje hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, ali da se pita šta je to uradila Hrvatska poslije potpisivanja deklaracije.

– Asfaltirani su putevi, radimo na kući bana Jelačića. Sve smo uradili da se hrvatski narod u Srbiji osjeća mnogo bolje nego ranije. Šta su oni uradili sem što djeci ne daju da jedu srpske čokoladice – naglasio je Vučić.

Vučić je tu naveo da je iz Hrvatske prognano 250.000 Srba.

On je naveo da je Jasenovac najozloglašeniji logor, da je u Hrvatskoj podignuta crkva posvećena Alojziju Stepincu i da to nisu vrijednosti koje Srbija treba da nauči da bi bila poželjan partner.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj