FRANCUSKA PRETVORENA U POLICIJSKU DRŽAVU: Usvojen nacrt zakona o produžavanju vanrednog stanja

Francuski Parlament usvojio je nacrt zakona o produžavanju vanrednog stanja u zemlji do 15. jula 2017. godine, uvedenog nakon terorističkih napada u Parizu 2015. godine. 

Nakon rasprava u Parlamentu započetih sinoć koje su trajale do kasnih noćnih sati, izglasan je nacrt zakona o produženju vanrednog stanja.  Nacrt je usvojen nakon što je 288 zastupnika glasalo ”za“, 32 ”protiv”, a pet ih je bilo suzdržano.

Vanredno stanje proglašeno je nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine u kojima je poginulo 130 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIS. Vanredno stanje je nekoliko puta produženo. Produženje vanrednog stanja u ponedjeljak je predložio premijer Francuske Bernard Cazeneuve nakon Vijeća ministara. Nacrt zakona o produženju vanrednog stanja treba izglasati Senat čija je sjednica zakazana za četvrtak.

Predsjednički izbori u Francuskoj održat će se u dva kruga, u aprilu i maju, a parlamentarni, također u dva kruga, u junu. Pojedine nevladine organizacije kritiziraju vanredno stanje u Francuskoj, a njegovo sprovođenje često je povod demonstracijama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj