NEMATE VI POJMA ŠTA SE DEŠAVA U HALEPU: Pogledajte kako je kanadska novinarka odbrusila medijima!

Halep je grad koji je duže vrijeme u centru svjetske javnosti. Nekadašnja sirijska prijestonica kulture posljednjih pet godina konstantna je meta razaranja i epicentar sukoba sirijske vojske i ‘pobunjenika’. Tokom tih pet godina, mediji su objavili na hiljade vesti iz Halepa, a izvori su maltene uvijek bili isti, zavisno od toga da li o njima izvještavaju zapadni ili ruski mediji.

Jedan od norveških novinara na konferenciji za štampu u Ujedinjenim nacijama upitao je nezavisnu kanadsku novinarku Evu Bartlet, koja je i sama izvještavala iz Sirije, kako to da se njeni izveštaji drastično razlikuju od onih koje objavljuju mainstream mediji, a ona mu je objasnila da je sve to što oni pišu jedna velika laž – i svoje tvrdnje temeljno obrazložila.

“Kada pričate o sirijskom narodu i tome što on želi, kako određujete broj ljudi? Obavljate li nezavisne ankete u kojima zapravo možete to da dokumentujete? I drugo, pričate o korporativnim zapadnim medijima i njihovim lažima.

Možete li objasnite agendu nas zapadnih novinara i otkrijete razlog zbog kojih mi, kako vi kažete, lažemo, zajedno sa međunarodnim organizacijama? Zašto ne bismo vjerovali apsolutno dokazivim činjenicama koje vidimo i dobijamo sa terena: bombardovane bolnice, ubijeni civili… Kako opravdavate to što nas nazivate lažovima?, upitao je norveški novinar Kristofer Rotenberg Evu Bartlet na konferenciji u Ujedinjenim nacijama.

Kanađanka je rekla da je sigurno da među mejnstrim medijima postoje iskreni novinari, a onda započela sa odgovorom na drugo pitanje koje joj je postavio Norvežanin.

“Dakle, međunarodne organizacije na terenu. Recite mi, koje su to organizacije u istočnom Halepu?”, upitala je Bartletova.

Rotenberg je ćutao.

“Ne znate? Reći ću vam. Nema nijedne. Sve te organizacije o kojima pričate oslanjaju se na izvještaje Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR), koja ima sjedište u Koventriju u Engleskoj, i u kojoj radi samo jedna osoba. Oslanjaju se na kompromitovane grupe poput Bijelih šljemova. Hajde da popričamo o Bijelim šljemovima. Osnovao ih je bivši britanski vojni oficir 2013. godine, a dobili su ukupno 100 miliona dolara od SAD, Velike Britanije i Evrope, i još nekih država. Pretvaraju se da spasavaju civile u istočnom Halepu i Idlibu, ali uprkos tome nijedan civil u istočnom Halepu nije čuo za njih. I kad kažem niko, kažem to sada, u trenutku kada je 95% teritorije u istočnom Halepu oslobođeno. Bijeli šljemovi sebe predstavljaju kao neutralne, a otkriveno je da nose oružje i fotografišu se tako što gaze tijela mrtvih sirijskih vojnika…Dakle, oni nisu kredibilni. SOHR nije kredibilna. Neimenovani aktivisti nisu kredibilni. Jednom ili dva puta – možda. Ali svaki put? To nije kredibilan izvor. Dakle, izvori o kojima pričate da su na terenu…ne postoje. Nemate ih”, rekla je kanadska novinarka.

 

 (Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj