OKREĆE VANJSKU POLITIKU NAGLAVAČKE! CNN: Tramp se približava Moskvi, a podiže tenzije sa Kinom!

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp još nije ni postao predsjednik, a već “okreće naglavačke” spoljnu politiku SAD po pitanju dvije zemlje koje predstavljaju najveći izazov američkoj moći – Kine i Rusije, ocjenjuje danas CNN. Za razliku od administracije svog prethodnika Baraka Obame, Tramp se približava Moskvi, a podiže tenzije sa Kinom, navodi američka televizija.

“Za samo pet nedjelja, novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp je svijetu pokazao ono što su Amerikanci već dobro znali – da je nepredvidljiv, da ne igra po uobičajenim pravilima i da će imati kurs koji karakteriše individualizam”, podsjeća američka televizija. To, kako ocjenjuje CNN, nigde nije tako očigledno kao u razvoju politike prema Rusiji i Kini koja se pomalja iz usputnih komentara i tvitova novoizabranog predsjednika kao i iz potencijalno kontroverznog izbora svog državnog sekretara.

CNN podsjeća da je Obamin tim nakon prvobitnog pokušaja da resetuje odnose sa Rusijom postepeno zauzeo neprijateljski stav prema Kremlju kada je Putin ponovo postao predsjednik a narocito poslije pripajanja Krima 2014. godine. Nasuprot tome, Obama je pokušao da njeguje delikatni odnos sa Kinom sa što manje konfrontacija, koristeći protokolarne formulacije kakve postoje već 40 godina.

Ta politika je, kako dodaje američka televizija, stavljena na probu sve otvorenijim nastojanjem predsjednika Si Ðinpinga da se nametne na međunarodnom planu i pretenzijama u Južnom Kineskom moru ali je za rezultat imala i u sporazumu o klimatskim promjenama sklopljenom u Parizu. Međutim, Tramp je namjerno zaoštrio odnose sa Kinom, dovodeći u pitanje čvrste principe koji su vodili odnose SAD sa Pekingom, a izgleda da je spreman koristiti i politiku “jedne Kine” kao polugu, ocjenjuje CNN.

“I dok podiže tenzije sa Kinom Tramp pokazuje sve znake približavanja američke spoljne politike Moskvi”, navodi američka televizija. On je, podsjeća CNN, danas za državnog sekretara imenovao direktora Ekson mobajla Reksa Tilersona koji Putina smatra za prijatelja, a govorio je i o tome da ce sarađivati sa Rusijom u Sirji i zajednički se boriti protiv takozvane Islamske države bez obizra što je Moskva saveznik Bašara al Asada koga Obamina administracija smatra ratnim zločincem.

(Global CIR/Nezavisne)

Objavljeno u:

Komentiraj