ODGOVORIO VUČIĆU! Plenković: Velikosrpska agresija nije floskula nego tragedija!

Velikosrpska agresija nije floskula nego tragedija koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, odgovarajući na nedavnu izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je hrvatski govor o velikosrpskoj agresiji samo isprazna tvrdnja.

– Što se tiče velikosrpske Miliševićeve agresije moj je stav decidiran i jasan – nažalost nije riječ o floskuli nego o tragediji koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, rekao je Plenković, zamoljen da komentariše a Vučićevu izjavu.

Vučić je nakon što je Hrvatska zadržala rezerve na otvaranje poglavlja 26 obrazovanje i kultura izjavio da Srbija ne treba lekcije onih “koji drže da povijest počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji”.

– Mislim da sam bio vrlo precizan na sjednici vlade. Rezerva koju smo zadržali za poglavlje Obrazovanje i kultura bila je argumentirana i odnosi se na obveze koje je Srbija preuzela u pogledu ispunjavanja zadaća prema hrvatskoj manjini kada je riječ o srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju.

– Činjenica da je Hrvatska dala privolu za otvaranje dva poglavlja jasan je signal o preciznim hrvatskim argumentima, a ne o apriornom stavu, rekao je Plenković po dolasku na sastanak na vrhu čelnika 28 zemalja članica EU-a.

Plenković je dodao da hrvatska vlada slijedeće četiri godine želi iskoristiti za rješavanje brojnih preostalih pitanja iz vremena agresije na Hrvatsku, koja su objektivno gledajući zapreka punoj normalizaciji odnosa i okretanju prema budućnosti, prema gospodarskim temama i razvoju.

– Mislim da postoji dovoljno političke zrelosti da ovaj trenutak iskoristimo za taj proces, rekao je Plenković, prenosi Fena.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj