ZAJEDNIČKI INTERESI! Mogerini: Moguć savez EU i Rusije protiv Trampa

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je u intervjuu za Wall Street Journal da EU i Rusija mogu zauzeti zajedničku poziciju po jednom broju međunarodnih pitanja, kao protivteža politici koju namjerava da sprovodi administracija izabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Komentarišući sudbinu nuklearnog dogovora sa Iranom u narednom periodu, Federika Mogerini je naglasila da će svako odstupanje Vašingtona od tih sporazuma izazvati nezadovoljstvo Moskve.

„Ako se analizira svaki slučaj posebno, mogu se naći pitanja po kojima se, to me ne bi iznenadilo, Evropljani i Rusi mogu naći na istoj strani: iranski ugovor, bliskoistočno rješavanje krize i možda uloga UN“, rekala je šefica evropske dipolomatije.

Za vrijeme predizborne kampanje Donald Tramp je oštro kritikovao sporazum sa Iranom, tvrdeći da on omogućava Islamskoj republici da dobije nuklearno oružje.

Savjetnik Trampa za spoljnu politiku Valid Fares je izjavio da će izabrani predsjednik SAD zatražiti da se revidira i unesu izmjene u dokument o nuklearnom sporazumu.

Pred izbore Tramp je napravio veliki zaokret prema Izraelu. On je obećao da će, između ostalog, preseliti Američku ambasadu iz Tel Aviva u Јerusalimu što nije urađeno ranije zbog nerješavanja međunarodno-pravnog statusa grada.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj