DODIK I ČOVIĆ O USTAVNOM SUDU BiH: Skeptik i vječiti optimista imaju zajednički prijedlog!

Za okruglim stolom i ovaj put potvrđeni dobri odnosi dvije stranke i dva lidera, a u fokusu uglavnom problemi koje godinama pokušavaju riješiti na državnom nivou. Za jedne, rak rana je Izborni zakon, za druge Ustavni sud BiH. Što se tiče ovog koji muči SNSD, rečeno je da predstavnici dvije stranke zajednički prijedlog Zakona o Ustavnom sudu donose

Za okruglim stolom i ovaj put potvrđeni dobri odnosi dvije stranke i dva lidera, a u fokusu uglavnom problemi koje godinama pokušavaju riješiti na državnom nivou. Za jedne, rak rana je Izborni zakon, za druge Ustavni sud BiH. Što se tiče ovog koji muči SNSD, rečeno je da predstavnici dvije stranke zajednički prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH donose u narednih 15-ak dana.

“Moramo se pripremiti za vrijeme kada će isključivo građani BiH popunjavati pozicije u Ustavnom sudu BiH. Što se tiče ključa koji ste spomenuli ja mislim da je on nužan, on mora održavati odnose unutar BiH, pogotovo u ovom osjetljivom, represivnom dijelu, dijelu pravosuđa”, mišljenja je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Reforma pravosuđa je hitna i neophodna, rekao je Čović na kraju odgovora o nedavnim izborima VSTV-a. Svoje mišljenje je dao i Dodik, koji je izbor predsjednika Suda BiH nazvao farsom i ponovio stav da državni sud i tužilaštvo treba ukinuti. Pozvao je sve političke predstavnike na vraćanje bazičnom odnosu konstitutivnosti naroda i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Ono što je moja poruka Bošnjacima da,  imajući u vidu mnoge procese u BiH, a oni neka razmisle o kojim se procesima radi, sa relevantnim predstavnicima Hrvata i Srba obave dijalog i razgovaramo kako dekadencije koje su napravili visoki predstavnici kao međunarodni kriminalci kršeći Dejtonski sporazum, ukidajući poziciju Republike Srpske, kakav odnos imati prema njima”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

SNSD je na današnjem sastanku dao podršku izmjenama izbornog zakonodavstva u dijelu predstavljanja konstitutivnih naroda, kada je riječ o izboru Doma naroda i članova Predsjedništva BiH u Federaciji BiH. Bilo je riječi i o poremećenoj jačini parlamentarne većine na državnom nivou. Čović je najavio da će se preispitati većina u državnom, kao i u Federalnom parlamentu.

“Ono što je usvojeno bez preglasavanja jednog naroda u Vladi Federacije BiH nema razloga da ne bude usvojeno i u parlamentu ako imamo parlamentarnu većinu, a formalno je imamo. Slično je i na državnom nivou”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Osjetili su se različiti pogledi kada je u pitanju evropska budućnost BiH. Ipak, dokazani skeptik i vječiti optimista zaključuju da imaju zavidnu razinu usaglašenosti.

 

(Global CIR/N1)

Komentiraj