NA LISTI SE NALAZI I BRIDGET JONES! Margaret Thatcher najviše utjecala na živote Britanki

Pokojna britanska premijerka Margaret Thatcher, poznata kao “Željezna lady”, najviše je utjecala na živote Britanki u posljednjih 70 godina, objavio je BBC. Thatcher, koja je umrla 2013., bila je prva britanska premijerka i predsjednica vlade s najdužim stažem u 20. stoljeću, na vlasti od 1979. do 1990. godine.

Njeno naslijeđe uključuje radikalnu transformaciju britanske ekonomije u tržišno gospodarstvo. Thatcher predvodi listu sedam žena koje su najviše utjecale na živote drugih žena, odlučio je žiri BBC-jeva Radija 4 u povodu 70. godišnjice njihova programa “Ženski sat”.

Na listi se nalaze i Bridget Jones, fikcionalna junakinja romana Helen Fielding, američka pjevačica Beyonce, spisateljica i poznata feministica Germaine Greer, savjetnica za obiteljsko planiranje Helen Brook, koja je 1964. otvorila savjetovalište i za neudane žene i omogućila im kontracepciju, zastupnica koja se izborila za zakon o jednakim plaćama Barbara Castle i Jayaben Desai, koja je 70-ih dvije godine predvodila štrajk za poboljšanje uvjeta radnica, prenosi Hina.

I dok je Thatcher na vrhu liste, BBC ostale žene nije rangirao. “Uzeli smo u obzir različita iskustva iz različitih vremenskih razdoblja”, kazala je predsjednica žirija i radijska voditeljica Emma Barnett. “Nadamo se da će ova lista nadahnuti, obrazovati i ponovo osvijetliti rad nekih žena koje je povijest počela zaboravljati”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj