NASTAVAK PREPUCAVANJA! Kovač: Hrvatska je zapad za Srbiju

Miro Kovač, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske a sada poslanik HDZ u hrvatskom Saboru iznio je svoje mišljenje o trenutnim odnosima sa Srbijom, blokadi otvaranja poglavlja, aferi “čokoladica” i drugim temama.

Kovač je odbio tvrdnju da su odnosi Hrvatske i Srbije zbog hrvatske blokade poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU razlog sve lošijih odnosa dve zemlje.

“Ma ne. Odnosi su sve bolji. Ako pogledamo i trgovinsku razmjenu i kontakte između građana odnosi su sve bolji. Ima dosta turista koji dolaze u Hrvatsku. Ima političkih tema koje su važne, krucijalne i te teme moramo da riješimo. Činjenica jeste da hrvatska Vlada nije dala zeleno svjetlo za otvaranje tog poglavlja. Hrvatska ima primjedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterijume. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice. Što prije ispune uslove, to bolje za Srbiju i za hrvatsku manjinu”, rekao je Kovač za N1.

Bivši ministar naglasio je kako je retorika srpskog premijera Aleksandra Vučića neprihvatljiva.

“Ja sam na to već ljetos upozoravao. Nisam dopuštao da se pređe granica dobrog ukusa. Upozoravao sam na to i javno odgovarao članovima vlade Srbije kada su vrijeđali hrvatski narod. Vučić bi više trebalo da se bavi razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj. Svjedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji. Da smo ustaše, da smo fašisti… To je konstantna bitka. 90-ih godina je to bilo intenzivno, da smo ustaše, da smo koljači… Takva retorika je neprihvatljiva. Hrvatska je zemlja zapadnog svijeta, država koja ima demokratski ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Ja se ne sjećam takvih dociranja od nekih zemalja kada je susjedna država u pitanju. Jeste li ikad primjetili da u Hrvatskoj postoji hajka, tendencija da se miješamo u unutrašnje stvari Srbije? Mi se u Hrvatskoj prvenstveno bavimo sami sobom, a probleme s kojima se susrećemo riješićemo sami”, kazao je Kovač.

Komentarisao je i poziv američkog potpredsjednika Džoa Bajdena upućen hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

“Sam je dao da se objavi saopštenje. Ja sam ga pročitao, razgovaralo se o saradnji na području jugoistočne Evrope. Bio je to civlizovan razgovor i to je normalna stvar”, rekao je Kovač.

Ne misli da Hrvatska ovakvim ponašanjem gura Srbiju u naručje Rusiji.

“Nemojmo pretjerivati, bitno je da ostanemo trezveni. Nema drame, nema histerije. Ovo je sad šansa da se pokloni potrebna pažnja hrvatskoj manjini. Moja je želja da Srbija pokloni onoliko pažnje kao što to čini prema mađarskoj manjini, koja se jako dobro osjeća. Nekada je u Srbiji bilo 200.000 Hrvata, danas ih je između 50 i 60 hiljada. Ovo je sada šansa i za srpsku vladu i za vlasti da pokažu da im je stalo”, smatra Kovač.

Odbio je argument da HDZ nije jednako kritičan prema Vučiću i njegovoj stranci koja je ušla u evropsku narodnu partiju.

“HDZ je jedina stranka koja nije bila za primanje SNS-a u našu evropsku porodicu. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam. HDZ to nije mogao da spriječi. Ali isto tako želimo da se proces transformacije društva u Srbiji nastavi. Da imamo partnera s kojim ćemo moći da sarađujemo”, smatra Kovač.

Ne misli da je predsjednica Hrvatske trebalo da se izvinjava zbog afere čokoladica.

“To su pretjerane interpretacije u javnom prostoru. Treba s tim društvenim mrežama, koje su korisne, koje svi koristimo… Moramo pametno znati da koristimo ta oruđa”, zaključio je Kovač za N1.

(Global CIRN1)

Komentiraj