SVIJET VIŠE NEĆE BITI ISTI! Asad: Oslobađanjem Halepa pišemo historiju!

Sirijski predsjednik Bašar el Asad izjavio je u video poruci postavljenoj na Tviteru da su dešavanja u gradu Halepu, iz kojeg odlaze pobunjeničke snage, historijski momenat, kao i da će svijet biti drugačiji nakon “oslobođenja Halepa”.

“Ono što se dešava danas jeste pisanje historije koju piše svaki građanin Sirije. To pisanje nije započelo danas, počelo je prije šest godina kada su krenuli kriza i rat protiv Sirije”, naveo je Asad u video poruci objavljenoj na Tviter nalogu sirijskog predsjedništva, prenosi Rojters.

AFP primjećuje da je snimak izgleda načinjen mobilnim telefonom, što do sada nije bila praksa u Asadovim obraćanjima.

Oland optužuje Rusiju za Halep

Francuski predsjednik Fransoa Oland, sa druge strane,  optužio je danas Rusiju da snosi odgovornost za događaje u Halepu, tvrdeći da je Moskva prekršila obećanje da će pomoći civilima u tom sirijskom gradu.

“Stalno razgovaram sa Rusijom i Rusija daje obećanja koja ne ispunjava. Sada je vrijeme da zaključimo primirje”, rekao je Oland novinarima po dolasku na samit EU u Briselu. Prema njegovim riječima, EU ne može da ostavi žene, muškarce i djecu pred bombardovanjem, kada im je bezbjednost ugrožena i kada su tretirani na nedostojan način.

“Režimi koji podržavaju sirijskog predsjednika Bašara al Asada moratće da preuzmu odgovornost za ovu ekstremno ozbiljnu situaciju”, rekao je Oland, prenosi AP. Sa druge strane, AFP prenosi izjavu republikanskog kandidata za predsjednika Francuske Fransoa Fijona koji je rekao da pad Halepa označava neuspjeh zapadne i naročito evropske diplomatije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj