EKSPLODIRAO AUTOBUS U TURSKOJ, NAJMANJE 13 POGINULIH! Erdogan: Ovo nema veze sa Sirijom i Irakom, ovo je djelo PKK!

Najmanje 13 turskih vojnika poginulo je u jutrošnjem bombaškom napadu u turskom gradu Kayseriju, u centralnoj Turskoj, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u automobilu u blizini autobusa u kojem su se nalazili vojnici koji su krenuli u grad na dopust. Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu izjavio je da je ranjeno 55 osoba, kao i da je šest njih u kritičnom stanju.

Ministar Soylu je stigao u grad Kayseri, a na konferenciji za novinare u zgradi Ureda guvernera, najprije je uputio poruke saučešća porodicama poginulih. “Trenutno u bolnicama imamo 55 ranjenih. Među njima 12 osoba se nalazi na intenzivnoj njezi, šest je u kritičnom stanju”, rekao je Soylu, te dodao: “U toku je identifikacija poginulih u napadu. Poznat je identitet osam naših vojnika.”

Zamjenik turskog premijera Veysi Kaynak rekao je u međuvremenu, u televizijskoj izjavi, da je napad automobilom-bombom izveden na autobus koji je prevozio vojnike, potvrdivši da ima povrijeđenih, ali je napomenuo da se za sada ne zna koliko ima poginulih. Turska televizija NTV ranije jutros je javila da je autobus prevozio civile i vojnike van dužnosti, a do eksplozije je došlo u blizini autobuske stanice u kampusu Univerziteta u Kayseriju.

Na prvim televizijskim snimcima vidi se olupina autobusa u dimu. Sigurnosni izvori su saopćili da su ambulantna vozila upućena na lice mjesta poslije eksplozije. Mediji javljaju da je autobus u vlasništvu gradskog saobraćajnog preduzeća, ali da je prevozio turske vojnike koji su dobili dozvolu da danas idu na lokalnu pijacu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da je Radnička partija Kurdistana (PKK) odgovorna za napad automobilom bombom na autobus s turskim vojnicima u gradu Kayseri u kome je poginulo 13, a ranjeno 55 osoba. Erdoğanje rekao da je “separatistička teroristčka organizacija” odgovorna za napad, navodeći da ti napadi nemaju veze sa situacijom u Iraku i Siriji.

Kayseri je jedan od glavnih gradova središnje Turske, ključno industrijsko središte koje se, inače, smatra mirnom oblašću. Nalazi se zapadno od jugoistočnih područja zemlje gdje su proteklih mjeseci vođene borbe između kurdskih ekstremista i sigurnosnih snaga. Do najnovijeg incidenta je došlo sedam dana nakon što je u dvostrukom bombaškom napadu kurdskih ekstremista ispred stadiona u Istanbulu ubijeno više od 40 ljudi, a ranjeno najmanje 100.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj