POVEĆANA IZDVAJANJA ZA ODBRANU: Švedska pozvala lokalne vlasti da ubrzaju pripreme za mogući rat sa Rusijom!

Švedska vlada pozvala je lokalne vlasti širom zemlje da ubrzaju pripremu planova za mogući budući rat dok rastu napetosti s Rusijom, rekao je u petak jedan švedski dužnosnik. Lokalne vlasti dobile su pismo o tome ovaj tjedan, rekao je Svante Werger, voditelj službe za informiranje Agencije za izvanredne situacije.

Ruska aneksija Krima i sukob na istoku Ukrajine zabrinjavaju Švedsku i njezine susjede, a švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je prošli mjesec da se situacija i dalje pogoršava. “Planiranje za prijetnju rata u praksi je, u velikoj mjeri, izostalo od 2000.”, rekao je Werger. “Zahtjevi su sada drugačiji i odredbe će biti strože.”

Stockholm je prošle godine odlučio pojačati civilnu zaštitu i pismo lokalnim vlastima dio je tih napora, rekao je. To će uključivati sudjelovanje gradskih dužnosnika u vježbama s vojskom, osiguranje sigurnih komunikacija i provjeru skloništa, navodi agencija u pismu.

Švedska, koja nije članica NATO-a, jača svoje oružane snage. Značajno je povećala izdvajanja za obranu i ponovno rasporedila vojnike na baltičkom otoku Gotlandu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj