AUTOBUSI ZA EVAKUACIJU PONOVO U HALEPU: Rusija sprema veto na francusku rezoluciju u UN-u o posmatračima u Siriji!

Rusija je saopštila da je spremna da stavi veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o slanju posmatrača u sirijski grad Halep, javlja AFP.  U nacrtu rezolucije, koji je izradila Francuska, predlaže se slanje posmatrača UN u Halep kako bi pratili evakuaciju i pomogli zaštiti civila, navodi francuska agencija.

“Ne možemo dozvoliti donošenje rezolucije jer ovo je katastrofa”, rekao je novinarima ambasador Rusije pri UN, Vitalij Čurkin.

Prvobitni plan evakuacije civila propao je u petak, ali rano jutros je postignut novi dogovor, javio je prethodno BBC. Francuska je predložila da posmatrači nadgledaju evakuaciju iz tog grada i izvještavaju koliko su tokom nje zaštićeni civili. Navodi se da su mnogi stanovnici Halepa zarobljeni u istočnom dijelu grada gdje se smrzavaju i žive u opasnim uslovima, čekajući da budu spaseni.

Autobusi ušli u Alep u pripremi za nastavak evakuacije

Autobusi su počeli da ulaze danas u pobunjenički dio sirijskog grada Halepa da bi se nastavila evakuacija civila i pobunjenika prekinuta u petak, javila je zvanična sirijska novinska agencija Sana.

Kako se navodi, autobusi su počeli da ulaze u četvrti Zabdiye, Salaheddina, Al Mashada i Al Ansaria u istočnom Halepu uz nadzor Crvenog polumjeseca i Međunarodnog komiteta crvenog krsta (ICRC) da bi se iz grada izvukli “preostali teroristi i njihove porodice”.

Evakuacija je počela u četvrtak, ali je zaustavljena u petak zbog neslaganja oko broja ljudi koji treba istovremeno da se evakuišu iz dva šiitska mjesta pod kontrolom vlasti, Fua i Kafraya u provinciji Idlib pored Halepa, koja su pod opsadom pobunjenika. Jedan pobunjenički zvaničnik rekao je danas da je postignut novi dogovor o istovremenim evakuacijama iz Halepa i mjesta Fua i Kafraya, koje treba da budu provedene u dvije etape.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj