NAKON HALEPA SAA IDE NA IDLIB: Sirijska vojska želi osloboditi posljednje uporište Al-Nusre!

Nakon bitke za grad Halep, jedna od sljedećih meta SAA vjerovatno će biti srce ‘pobunjeničke teritorije’, susjedna pokrajina Idlib, navodi danas AP. Agencija ukazuje da je ova pokrajina koja se nalazi zapadno od Halepa uporište Džabhat al Nusre, podružnice Al Kaide ranije poznate pod imenom Nusra front.

Idlib je prenatrpan desetinama hiljada ‘pobunjenika’, od kojih su mnogi evakuisani iz drugih dijelova zemlje, pa AP ocenjuje da bi zato mogao da postane još krvavije poprište sukoba od Halepa. Idlib ima direktnu vezu sa turskom granicom i nalazi se na svega nekoliko kilometara sjeverno od Hame, centralne pokrajine i glavne tačke odbrane Asadovih priobalnih uporišta i obližnjih ruskih vojnih baza.

AP navodi da je Asad u intervjuu koji je protekle nedelje dao ruskim medijima u Damasku rekao da bi, nakon osiguravanja područja oko Halepa, sljedeća meta mogla da bude Idlib.

“Odluka o tome koji će grad biti sljedeći zavisi od toga u kojem gradu postoji najveći broj terorista i koji grad obezbjeđuje drugim zemljama mogućnost da ga logistički podržavaju”, rekao je Asad i dodao da će odluka biti donijeta u razgovorima sa njegovim ruskim i iranskim saveznicima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj