(VIDEO) DOK ČEKAMO GLASANJE ELEKTORA! John McCain: Rusko uplitanje u naše izbore može uništiti demokratiju i cijeli svjetski poredak izgrađen nakon Drugog svjetskog rata!

Kada historičari budu posmatrali američke predsjedničke izbore održane ove godine, naći će barem pet velikih misterija. Teoretičari zavjere na ovo su već upozorili, a CNN u opsežnom tekstu donosi pregled četiri najmisterioznijih stvari koje su se desile tokom burnih predsjedničkih izbora u SAD.

Mnogo toga je nejasno u pobjedi Donalda Trumpa, a ovo je četiri najčudnijih stvari koje su se desile:

Ko je u javnost pustio aferu “Access Hollywood” i povrat poreza Donalda Trumpa? 

Da li su Rusi koordinirali svoje aktivnosti sa Trumpovom kampanjom?

Zašto je James Comey objavio svoja pisma?

Koliko je mržnja bila važan faktor među Trumpovim pristalicama? 

Jedna od najintrigantnijih stvari vezanih za Trumpa i njegov izbor jeste navodna umiješanost Rusije.  Američki senator John McCain rekao je kako “ruski hakerski napadi prijete uništenju demokratije” te ističe kako je američki odgovor “potpuno paraliziran”.

Podsjetimo, riječ je o navodnim hakerskim napadima na američku Demokratsku stranku iz čijeg su centra nestali e-mailovi Johna Podeste koji je vodio kampanju Hillary Clinton. Ti e-mailovi su kasnije objavljeni na stranicama WikiLeaks. Američki dužnosnici – uključujući i samog predsjednika Obamu – su, prema riječima predsjednika, “vrlo uvjereni” da iza svega stoje ruski hakeri koji su djelovali po naredbi predsjednika Putina. Isto vjeruje i John McCain, a očigledno i CNN koji je prenio njegovu izjavu jer nigdje ne koriste riječ “navodni” ruski hakerski napad.

“Ovo bi mogao biti znak, početak raspadanja svjetskog poretka koji je uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata, svjetskog poretka koji je stvorio jedno od najmirnijih razdoblja u povijesti svijeta”, rekao je McCain u razgovoru za CNN.  “Sve se ovo događa zbog apsolutne nesposobnosti američkog vodstva. Kada Amerika ne vodi, mnogi loši ljudi vode. Ovo je ozbiljna stvar. Ukoliko su u stanju naštetiti našem izbornom procesu to može uništiti demokraciju jer ona je temeljena na slobodnim i poštenim izborima”, poručio je McCain.

Peskov: Kremlj nije u kontaktu sa Trampovim timom

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio je danas da Kremlj nije u kontaktu sa timom novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, javile su ruske agencije, a prenosi Rojters. Britanska agencija navodi da je prošlog mjeseca visoki ruski diplomata  izjavio da je ruska vlada bila u kontaktu sa članovima Trampovog političkog tima tokom predsjedsedničke kampanje u SAD.

(Global CIR/Agencije)

 

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj